Τη διακοπή της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, σε αρχαιολογικό επίπεδο, ανακοίνωσε πρόσφατα το Ιράκ, προβάλλοντας ως αιτία το ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιστρέψει τα Εβραϊκά Αρχεία του Ιράκ.

Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιολογίας του Ιράκ Liwaa Smaisim ασκεί πιέσεις για την επιστροφή των Αρχείων τα οποία απομακρύνθηκαν από το Ιράκ στη διάρκεια της αμερικανικής πολεμικής επιχείρησης «Ιρακινή Ελευθερία» το 2003.

Το Ιράκ ήταν πατρίδα για μια μεγάλη εβραϊκή κοινότητα πριν το 1948 και τη μετανάστευση της πλειοψηφίας των Ιρακινών Εβραίων στο Ισραήλ.

Τα Αρχεία, που αποκαλύφθηκαν στο πλημμυρισμένο υπόγειο του ιρακινού αρχηγείου πληροφοριών στη Βαγδάτη, περιλαμβάνουν χειρόγραφα της Τορά, καθώς και εβραϊκά νομικά και παιδικά βιβλία. Το 70% της συλλογής αποτελείται από έγγραφα γραμμένα στην εβραϊκή γλώσσα και το 25% στην αραβική. Τα υπόλοιπα έγγραφα είναι γραμμένα σε άλλες γλώσσες.

Ο Smaisim, μέλος του κινήματος του αντι-αμερικανού σιίτη κληρικού Moqtada al-Sadr, δήλωσε στο AFP ότι το Ιράκ θα «χρησιμοποιήσει κάθε μέσο» για να ανακτήσει τα Αρχεία.

«Ένα από τα μέσα πίεσης που χρησιμοποίησα απέναντι στην αμερικανική πλευρά είναι το ότι διέκοψα κάθε συνεργασία με τις αμερικανικές [αρχαιολογικές] ερευνητικές αποστολές, εξαιτίας της υπόθεσης των Εβραϊκών Αρχείων και των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στις ΗΠΑ» δήλωσε ο Smaisim.

Όταν ζητήθηκε από τον Michael McClellan , εκπρόσωπο της Πρεσβείας των ΗΠΑ, να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις, εκείνος δήλωσε ότι τα Αρχεία «βρίσκονται προσωρινά υπό την κηδεμονία της Διεύθυνσης Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ για συντήρηση, προστασία και ψηφιοποίηση» και ότι «το σύνολο του υλικού θα επιστρέψει στο Ιράκ με την ολοκλήρωση του προγράμματος».