Εφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 82 χρόνων, ο δημοσιογράφος Νέστορας Μάτσας, μια εμβληματική προσωπικότητα με προσφορά στον χώρο της δημοσιογραφίας όσο και στη λογοτεχνία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε στο Παρίσι δημοσιογραφία, θέατρο και κινηματογράφο, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Η σχέση του με τη δημοσιογραφία ξεκίνησε το 1949 από την εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ», με την ιδιότητα του κριτικού κινηματογράφου. Στη συνέχεια εργάστηκε σε μια σειρά από εφημερίδες καθώς και στην τηλεόραση. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής σε ξένα πανεπιστήμια και καθηγητής στα επιμορφωτικά σεμινάρια της ΕΣΗΕΑ.

Πρώτος καθιέρωσε τα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, ενώ υπήρξε ο εισηγητής στην ελληνική τηλεόραση των λαογραφικών και εθνογραφικών προγραμμάτων. Γύρισε 150 ντοκιμαντέρ του είδους που προβλήθηκαν από την κρατική τηλεόραση ενώ η ταινία του«Οι ρίζες του τόπου μας» βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ξεχώρισαν επίσης οι ταινίες του «Το Α και το Ω: Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός», «Ο Οδυσσέας ζει πάντα – Ελληνικές θάλασσες», «Η γιορτή δεν τελειώνει ποτέ», «Το τάμα», «Το παραμύθι του Θεόφιλου» και «Αλέξανδρος ο Μέγας».

«Οι ταινίες του αποτελούν σήμερα πολύτιμο αρχειακό υλικό, μέσα από το οποίο προσεγγίζουμε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την ιστορία της μελέτης του λαϊκού πολιτισμού» σημειώνει στο συλλυπητήριο σημείωμά του ο υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Για την πλούσια σταδιοδρομία του τιμήθηκε με πλήθος διακρίσεων. Η δράση, η σταδιοδρομία και το λογοτεχνικό του έργο αποτελούν ορόσημο στη λαογραφία και στην εθνογραφία της Ελλάδας. Όσοι τον γνώρισαν μιλούν για έναν άνθρωπο βαθιά ευγενή, αξιοπρεπή, συναδελφικό, ήπιο, χωρίς ίχνος αυτοπροβολής, έπαρσης ή αλαζονείας.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Νεκροταφείο Καισαριανής.