Ανασκαφικές εργασίες έχει ξεκινήσει στο Μέριπορτ (Maryport) του Ηνωμένου Βασιλείου αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον καθ. Ian Haynes του Πανεπιστημίου Newcastle και τον Tony Wilmott.

Μέχρι σήμερα, η έρευνα  στον αρχαιολογικό χώρο, όπου διατηρούνται κατάλοιπα Ρωμαϊκής περιόδου, έχει αποκαλύψει σημαντικά αρχαιολογικά μυστικά. Μόλις πέρυσι φάνηκε από τη μελέτη ότι ένα καλοδιατηρημένο σύνολο ρωμαϊκών στρατιωτικών βωμών (που είχε έρθει στο φως το 1870) είχε ταφεί σε υπερμεγέθεις λάκκους με σκοπό τη θεμελίωση μνημειακού κτίσματος.

«Μέχρι την περυσινή ανασκαφή ήταν παγκοσμίως αποδεκτό από τους ειδικούς στη Ρωμαϊκή περίοδο ότι οι 17 πέτρινοι βωμοί του Μέριπορτ που βρέθηκαν το 1870 στο χώρο – το μεγαλύτερο σύνολο ρωμαϊκών βωμών της Βρετανίας- είχαν ενταφιαστεί ως μέρος μιας θρησκευτικής τελετής. Τώρα αποδεικνύεται ότι είχαν επαναχρησιμοποιηθεί στα θεμέλια ενός μεγάλου ρωμαϊκού ξύλινου κτιρίου ή κτιρίων», αναφέρει ο καθ. Higgins.

Σκοπός της φετινής ανασκαφής είναι να φανεί η πλήρης διάταξη του μνημειακού αυτού κτιρίου, μέρος του οποίου είχε αποκαλυφθεί στην ανασκαφή του 2011. Oι αρχαιολόγοι ευελπιστούν επίσης να το χρονολογήσουν και να καθορίσουν τη λειτουργία του.

«Φέτος ανασκάπτουμε σε μια ευρύτερη περιοχή σε σχέση με πέρυσι – περίπου 400 τετραγωνικά μέτρα – και για διπλάσιο χρόνο, που σημαίνει ότι μπορούμε να εμπλέξουμε περισσότερους τοπικούς εθελοντές, και να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τον αριθμό των ξύλινων κατασκευών, το μέγεθός τους και την ημερομηνία χρονολόγησής τους

Πρέπει να μάθουμε για ποιο λόγο χρησιμοποιούνταν τα κτίρια καθώς και για το αν το καμπυλωτό χαντάκι που ανακαλύψαμε το 2011 έχει κάποια σχέση με αυτά. Ψάχνουμε επίσης για στοιχεία σχετικά με τις τεχνικές που ακολούθησαν προηγούμενοι αρχαιολόγοι που ανάσκαψαν στην περιοχή», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Ο Nigel Mills, διευθυντής διαχείρισης και πρόσβασης του ειδικού ταμείου του Τείχους του Αδριανού, δήλωσε: «Η ανασκαφή είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει αρκετό ενδιαφέρον για το Maryport πάλι. Ανυπομονούμε να δούμε αυτό το χώρο να αναπτύσσεται με την πάροδο των ετών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τους Ρωμανο-βρετανικούς οικισμούς αμάχων, καθώς οι γεωφυσικές έρευνες στο Maryport που ανατέθηκαν από το Senhouse Museum Trust δείχνουν ότι ο οικισμός έξω από το φρούριο του Maryport είχε μια εξαιρετικά περίπλοκη δομή, σημαντικού μεγέθους και πολύ καλά διατηρημένη.», λέει ο Nigel Mills, διευθυντής διαχείρισης και πρόσβασης του ειδικού ταμείου του Τείχους του Αδριανού.

Στοιχεία από το Maryport και από παρόμοιους αρχαιολογικούς χώρους υποδεικνύουν ότι πρόκειται για πολυπολιτισμικούς οικισμούς, οι οποίοι καταλαμβάνονταν από ανθρώπους από όλη την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που κέρδισαν το δικαίωμα να ζουν και να διαχειρίζονται τις προμήθειες τους ως αντάλλαγμα των υπηρεσιών τους για τον στρατό και ενεργώντας ως μεσάζοντες για το εμπόριο σε όλη την Αυτοκρατορία.

Η ανασκαφική περίοδος πρόκειται να διαρκέσει δέκα εβδομάδες, μέχρι και τις 14 Αυγούστου.  Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αρχαιολόγοι και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle καθώς και 42 ντόπιοι εθελοντές. Να σημειωθεί ότι η ανασκαφή είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στο θερινό πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Senhouse Roman Museum. Θα υπάρχουν λοιπόν ξεναγήσεις στην ανασκαφή, ομιλίες και διαλέξεις, παρουσίαση των ευρημάτων και επισκέψεις σχολείων.