Η συγκλονιστική εύρεση ενός πλήρους ταφικού πιθοειδούς της βρετανικής Εποχής του Χαλκού (2500 – 700 π.Χ.) πραγματοποιήθηκε από μια ομάδα ειδικών αρχαιολόγων οι οποίοι εργάζονται στη θέση μιας νέας οδικής αρτηρίας στην περιοχή Κινγκς Λιν (King’s Lynn), της Κομητείας Νόρφολκ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα έχει ήδη φέρει στο φως ξύλινους πασσάλους της Εποχής του Σιδήρου πίσω από το ρεύμα του δρόμου ο οποίος πρόκειται να αλλάξει σημαντικά την κυκλοφορία της περιοχής.

Ο Ken Hamilton, ανώτερος υπάλληλος για το ιστορικό περιβάλλον του Συμβουλίου της Κομητείας Νόρφολκ δήλωσε ότι βρέθηκε ένα πιθοειδές με περίβλημα στο χείλος (collared urn), το οποίο πιστεύεται ότι περιλάμβανε κατάλοιπα καύσης ηλικίας τουλάχιστον 2.500 χρόνων.

Το αγγείο, που χαρακτηρίζεται από το παχύ χείλος του, έχει απομακρυνθεί από το χώρο για μελέτη.

Ο κ. Hamilton είπε: «Είναι σπάνιο να βρούμε τέτοια πιθοειδή πλήρη και αυτό εδώ είναι κάπως ασυνήθιστο, οπότε είναι ένα συγκλονιστικό εύρημα»

«Το εσωτερικό του ανασκάπτεται στο εργαστήριο καθώς ήταν γεμάτο από χώμα»

«Το χώμα αυτό αφαιρείται αργά, ώστε να καθορίσουμε αν προέρχεται από μία απόθεση ή αν περιλάμβανε τα κατάλοιπα περισσότερων του ενός ανθρώπων.»

Αναφέρει ότι μετά την καύση, τα ανθρώπινα κατάλοιπα τοποθετούνταν σε τέτοιους πίθους και θάβονταν σε μικρούς λάκκους. Το εύρημα δείχνει ότι σίγουρα άνθρωποι έμεναν εκείνη την εποχή στην περιοχή κατά την Εποχή του Χαλκού. Η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται.

Ο κ. Hamilton αναφέρει επίσης: «Το πιθοειδές αυτό πρόκειται να προωθηθεί στην Υπηρεσία Μουσείων και Αρχαιολογίας του Νόρφολκ, όπου και θα αποφασιστεί αν θα εκτεθεί σε κάποιο από τα μουσεία».