Η Ροτόντα, η Αγία Σοφία, αλλά και η Μονή Βλατάδων και ο Άγιος Νικόλαος Ορφανός «πρωταγωνιστούν», μεταξύ άλλων, στη φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία της Θεσσαλονίκης», που θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 17.00, στον εκθεσιακό χώρο της Αγίας Σοφίας, στο Κίεβο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παραρτήματος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) της Οδησσού, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος του ιδρύματος για την ανάδειξη των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Επιπλέον, μέσα από την έκθεση αυτήν το ΕΙΠ επιχειρεί να προβάλει την ιστορία της πόλης, να συμβάλει στην προώθηση του πολιτιστικού και προσκυνηματικού τουρισμού, ο οποίος φαίνεται να παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία, αλλά και με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Δεκαπέντε μνημεία
Σήμερα, στο σύγχρονο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης σώζονται διάσπαρτα πολλά μνημεία που ανήκουν σε όλες τις ιστορικές περιόδους, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, ίχνη του πολυπολιτισμικού παρελθόντος της. Η σημασία της ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, που προέρχεται από τη μακραίωνη περίοδο ακμής που γνώρισε η Θεσσαλονίκη στους βυζαντινούς χρόνους, είναι μεγάλη και οδήγησε το 1988 στην ένταξη των σωζόμενων παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών της μνημείων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Στην έκθεση αυτή παρουσιάζονται σε ψηφιακή μορφή και με συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα τα 15 μνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο της UNESCO. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα «Μνημεία της Παλαιοχριστιανικής περιόδου» (4ος-6ος αιώνας, Ροτόντα, Παναγία Αχειροποίητος, Άγιος Δημήτριος, Μονή Λατόμου-Οσίου Δαβίδ), τα «Μνημεία των Σκοτεινών Αιώνων και της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου» (7ος-13ος αιώνας, Αγία Σοφία, Παναγία Χαλκέων, Βυζαντινό Λουτρό), «Τα Μνημεία της Ύστερης Βυζαντινής Περιόδου (1204-1453, Άγιος Παντελεήμων, Άγιοι Απόστολοι, Άγιος Νικόλαος Ορφανός, Αγία Κατερίνη, Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, Μονή Βλατάδων, Προφήτης Ηλίας, Τα Τείχη της πόλης).
Η έκθεση, που μέχρι σήμερα έχει παρουσιαστεί στην Οδησσό, το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη και την έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι, θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Αυγούστου, στο Κίεβο.