Το Εικονικό Μουσείο «Μέγας Αλέξανδρος: από τις Αιγές στην Οικουμένη» υλοποιείται από την ΙΖ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
Επιστρατεύοντας τα μέσα που προσφέρουν οι τεχνολογίες της πληροφορικής, το Εικονικό Μουσείο θα προχωρήσει σε μία συνθετική, επιστημονικά έγκυρη και συγχρόνως ελκυστική παρουσίαση της πορείας του ήρωα στην ιστορία και στο μύθο, αλλά και των διεργασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του οικουμενικού πολιτισμού που ονομάζεται ελληνιστικός και αποτέλεσε τη βάση των ιστορικών εξελίξεων, οι οποίες σφράγισαν τη σύγχρονη κοσμοαντίληψη.
Στο πλαίσιο του έργου του Εικονικού Μουσείου, η ΙΖ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι σε συνεργασία με το δήμο της Νάουσας κύκλους διαλέξεων με θέμα τον οικουμενικό πολιτισμό που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος.
Πρόθεση των διοργανωτών είναι η καθιέρωση σε τακτά χρονικά διαστήματα του θεσμού της έγκυρης πληροφόρησης του κοινού πάνω στα τελευταία επιστημονικά επιτεύγματα που αφορούν τη μελέτη της ιστορικής προσωπικότητας και του θρύλου του Αλεξάνδρου, όπως επίσης του πολιτισμού της εποχής που αυτός εγκαινίασε.
Οι διαλέξεις θα γίνονται στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Νάουσας, στη Σχολή Αριστοτέλους. Οι δύο πρώτες έχουν ήδη προγραμματιστεί. Την Τετάρτη 20 Ιουνίου ο δρ Ιωάννης Ξυδόπουλος, επίκουρος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας του ΑΠΘ, θα μιλήσει με θέμα «Το μακεδονικό περιβάλλον του Αλεξάνδρου: καταβολές και άνθρωποι», ενώ την Τετάρτη 4 Ιουλίου ο δρ Ηλίας Κουλακιώτης, λέκτορας της Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα αναπτύξει το θέμα «Ένας πολιτισμικός μύθος: Ο ελληνορωμαϊκός Αλέξανδρος». Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το Εικονικό Μουσείο θα περιλαμβάνει πλούσιο ψηφιακό περιεχόμενο με ενότητες για το Φίλιππο, τον Αλέξανδρο, τις εκστρατείες του, τον πολιτισμό, τη γραμματεία της εποχής. Μεταξύ άλλων θα υπάρχουν: εικονικές αίθουσες, ψηφιακές φωτογραφίες, βίντεο, κείμενα και λήμματα, ψηφιακή ταινιοθήκη με αρχείο ταινιών, ψηφιακή βιβλιοθήκη με το σύνολο των γραπτών πηγών, ψηφιακοί χάρτες, πολύγλωσσος θησαυρός όρων, παράρτημα επιστημονικών καταλόγων των εκθεμάτων.
Επίσης θα παρέχονται: πληροφόρηση σχετική με το ερευνητικό γίγνεσθαι και τις δράσεις του μουσείου, εικόνες από ανασκαφές ανά τον κόσμο από live Webcam, υπηρεσία Really Simple Syndication (RSS) με οn line ενημέρωση και συλλογή μόνο των πληροφοριών που ενδιαφέρουν το χρήστη, δωμάτιο συζητήσεων (forum) με δυνατότητα κλειστών ομάδων, εναλλακτική παρουσίαση περιεχομένου για νέους με ηλεκτρονικά παιχνίδια (role-playing games) και διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το Εικονικό Μουσείο είναι προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση».