Ομάδα αρχαιολόγων ειδικευμένων στις ενάλιες αρχαιότητες πρόκειται να ξεκινήσει υποβρύχια έρευνα στην ΒΔ ακτή του Κατάρ από τον Οκτώβριο, προκειμένου να ερευνήσει για ενδείξεις αρχαίου εμπορίου και ανθρώπινης εγκατάστασης πριν ο Κόλπος πλημμυρίσει λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας πριν από χιλιάδες χρόνια.

«Δεδομένου ότι ο Κόλπος ήταν τμήμα ενός ναυτικού εμπορικού δικτύου που φτάνει χρονολογικά μέχρι και την 7η χιλιετία, είναι δυνατόν η περιοχή να περιλαμβάνει ναυάγια τόσο από την ιστορική όσο και από την προϊστορική περίοδο.» λέει ο Richard Cuttler, συνδιευθυντής του Εθνικού Ιστορικού και Περιβαλλοντικού αρχείου του Κατάρ (QNHER).

Το QNHER αναπτύσσεται ως τμήμα του Προγράμματος Τηλεπισκόπησης (Remote Sensing Project), από κοινού πρωτοβουλίας της Αρχής Μουσείων του Κατάρ και του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ και με επικεφαλής τους Faisal al-Naimi (επικεφαλής Αρχαιοτήτων του Κατάρ) και Richard Cuttler αντίστοιχα.

Πρόσφατες εργασίες των μελών της αρχαιολογικής ομάδας περιλάμβαναν υποβρύχιες επιφανειακές έρευνες περιοχών πριν τη διάνοιξη νέων καναλιών για το Νέο Διεθνές Λιμάνι της Ντόχα μέχρι τα νότια της περιοχής Wakrah.

Πρόσφατα ολοκληρωμένο υπό την επίβλεψη του συνεργάτη του Cuttler, Eoghan Kieran, το πρόγραμμα δεν οδήγησε σε ιδιαίτερα αξιόλογα ευρήματα παρά σε δύο άγκυρες, εγκαταλειμμένες παγίδες ψαριών και μερικούς αρχαίους υφάλους.

Ο Kieran και η ομάδα του (αποτελούμενη από τους Jamie Lewis, Κωνσταντίνα Βαφίδου, Jenny Breslin, Saad al-Naimi,Rosheen Khan και Cathal Twomey) διεξήγαγαν γεωφυσική και επιφανειακή έρευνα από τον περασμένο Φεβρουάριο. Η πρωτοβουλία στόχευε στη διερεύνηση των αρχαιολογικών δυνατοτήτων του βόρειου και του νότιου καναλιού πριν την έναρξη εργασιών για την κατασκευή του νέου λιμανιού.

«Ένα σημαντικό θέμα είναι το ότι ο βυθός είναι πού βραχώδης και γεμάτος με κοράλλια και αν κάτι βυθίστηκε χιλιάδες χρόνια πριν στην περιοχή που ερευνήσαμε θα είχε σπάσει και θα είχε διαβρωθεί πολύ γρήγορα»  παρατηρεί ο Kieran.

Μια ομάδα με επικεφαλής τον Cuttler ολοκλήρωσε πρόσφατα την έρευνα αυτής της περιόδου στο Wadi Debayan, στο νοτιοδυτικό Κατάρ, όπου η ανθρώπινη παρουσία έχει χρονολογηθεί με βάση τον ραδιενεργό άνθρακα στα 7.500 χρόνια.  Η αποκάλυψη ενός τάφου χωρίς σήμανση όπου βρέθηκαν τα κατάλοιπα ενός σκελετού ήταν ανάμεσα στις σημαντικές επιτυχίες της έρευνας αυτής, επίσης τμήματος του προγράμματος του QNHER.

Ο Cuttler θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να ζούσαν άνθρωποι στην περιοχή μεταξύ του Κατάρ και του Μπαχρέιν παλαιότερα και να κατευθύνθηκαν, λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού, στο Wadi Debayan και άλλες περιοχές στη δυτική ακτή του Κατάρ.

«Η ανασκαφή και η εξερεύνηση της γης και της θάλασσας τις επόμενες περιόδους έχουν όλες τις δυνατότητες να αποκαλύψουν περισσότερες εκπλήξεις», προσθέτει.