Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Κάστρο Λαμίας η πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος «΄Ανθρωποι, ζώα και φυτά στη Μεσοελλαδική εποχή στην Αγία Παρασκευή» στο πλαίσιο της Διημερίδας «Περιβάλλον και ιστορία της ευρύτερης περιοχής της Μεγάλης Βρύσης Λαμίας».
Αρχαιολόγοι, ζωοαρχαιολόγοι, αρχαιοβοτανολόγοι και γεωλόγοι έγιναν για λίγες ώρες το πρωί του Σαββάτου 9/6/2012 στο Κάστρο Λαμίας οι μικροί μαθητές του 23ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Βρύσης, αλλά και άλλων σχολείων της πόλης, που συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος παρουσίασης των αποτελεσμάτων της έρευνας της διεπιστημονικής ομάδας του Α.Π.Ε.Κ.Σ. (Αρχαιολογική και Παλαιογεωγραφική Έρευνα στην κοιλάδα του Σπερχειού) στον προϊστορικό οικισμό της Αγίας Παρασκευής κοντά στη Μεγάλη Βρύση. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: « Άνθρωποι, ζώα και φυτά στη Μεσοελλαδική εποχή στην Αγία Παρασκευή» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Στυλίδας-Υπάτης, η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το 23ο Δημοτικό Σχολείο με θέμα «Περιβαλλοντικές αλλαγές και ιστορία της ευρύτερης περιοχής Μεγάλης Βρύσης Λαμίας».
Το Α.Π.Ε.Κ.Σ. είναι ένα πρόγραμμα συνεργασίας αρχαιολόγων και γεωεπιστημόνων υπό τη διεύθυνση των κ.κ. Μαρίας-Φωτεινής Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Κωνσταντίνου Βουβαλίδη, Επίκουρου Καθηγητή Περιβαλλοντικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ., που υποστηρίζεται από την ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (INSTAP). Στόχος του είναι η μελέτη των γεωλογικών παραγόντων οι οποίοι διαμόρφωσαν το παλαιοανάγλυφο πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν οι αρχαίοι οικισμοί της περιοχής της κοιλάδας και του δελταϊκού συστήματος του Σπερχειού ποταμού και η αρχαιολογική διερεύνηση επιλεγμένων προϊστορικών οικισμών, σε συνάρτηση με το παλαιοπεριβάλλον τους. Ένας από αυτούς, είναι ο οικισμός στη θέση «Πλατάνια» Αγίας Παρασκευής Λαμίας, κοντά στη Μεγάλη Βρύση.
Η 30μελής ομάδα των μαθητών, με την διαμεσολάβηση εξειδικευμένων επιστημόνων-μελών του προγράμματος, συμμετείχε ενεργά σε όλα τα στάδια διαχείρισης του αρχαιολογικού υλικού στα εργαστήρια συντήρησης της ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και στα εργαστήρια Ζωοαρχαιολογίας και Αρχαιοβοτανικής του Α.Π.Ε.Κ.Σ. στο Κάστρο Λαμίας. Η αρχαιολόγος κ. Νικολέττα Κουτσοκέρα, ο ζωοαρχαιολόγος κ. Άγγελος Γκοτσίνας και η αρχαιοβοτανολόγος κ. Αγγελική Καραθάνου, παρουσίασαν τον τρόπο δουλειάς τους, τις επιστημονικές μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούν καθώς και τα σχετικά όργανα, όπως το νεροκόσκινο για την συλλογή των απανθρακωμένων σπόρων, οι οποίοι διαφορετικά θα διέφευγαν, λόγω μεγέθους, της αρχαιολογικής σκαπάνης στο πεδίο, το στερεοσκόπιο για την ταυτοποίησή τους, και τις συγκριτικές συλλογές για την αναγνώριση των ζωοαρχαιολογικών καταλοίπων. Ο εντοπισμός και η μελέτη των βιοκαταλοίπων με τις ανωτέρω μεθόδους δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για το παλαιοπεριβάλλον και την παλαιοοικονομία των υπό διερεύνηση αρχαίων οικισμών.
Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στους συνδιοργανωτές και στους συμμετέχοντες στην Διημερίδα, στα ΜΜΕ τα οποία κάλυψαν τις εργασίες της καθώς και στον Δήμο Λαμιέων για την φιλοξενία των επιστημόνων του προγράμματος και παραμένει ανοιχτή σε κάθε συνεργασία με στόχο την διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους μαθητές.