Κινέζοι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως 110 νέους πολεμιστές του διάσημου πήλινου στρατού, που ήταν θαμμένος κοντά στο μαυσωλείο του αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ στη βόρεια Κίνα, όπως ανακοίνωσε ο Σεν Μαοσένγκ, αναπληρωτής διευθυντής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου που έχει ανεγερθεί στο σημείο αυτό, κοντά στην πόλη Σιάν.

«Οι ανασκαφές στο σημείο αυτό, σε έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, επέτρεψαν να βρεθούν συνολικά 110 πολεμιστές από πηλό», δήλωσε. «Το σημαντικότερο, αυτή τη φορά, είναι ότι τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν είναι καλά διατηρημένα, ζωγραφισμένα με χρώματα», πρόσθεσε.

Κατά τις ανασκαφές ήρθαν επίσης στο φως όπλα και φορτηγά-άμαξες. Απομένει η ανάσυρση ακόμη 11 στρατιωτών από πηλό, το μέγεθος των οποίων προσεγγίζει αυτό ενός ενήλικα άνδρα.

Ο περίφημος πήλινος στρατός, που συγκροτείται από χιλιάδες στρατιώτες από πηλό και τα άλογά τους, εντοπίστηκε το 1974 από χωρικούς που έσκαβαν για να ανοίξουν ένα πηγάδι κοντά στη νεκρόπολη του Τσιν Σι Χουάνγκ, του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας.

Ο πήλινος στρατός συγκαταλέγεται στις πιο ενδιαφέρουσες αρχαιολογικές αποκαλύψεις του 20ού αιώνα και η περιοχή όπου βρέθηκε είναι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Κίνα.

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ έμεινε στην Ιστορία ως ο ενοποιητής της αυτοκρατορίας της Κίνας και ο ιδρυτής της δυναστείας Τσιν (221-206 π.Χ.).