Την άκρη του νήματος ώστε να αποκαλυφθούν οι αρχαιοκάπηλοι που πούλησαν σε οίκο της Ελβετίας σπάνιο οκτάδραχμο συνεχίζουν να αναζητούν οι δικαστικές αρχές. Μάλιστα ο εντοπισμός και η καταδίκη των εμπλεκομένων αποτελεί προϋπόθεση για τον επαναπατρισμό του νομίσματος.
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας που διεξάγεται κλήθηκε και κατέθεσε στον ανακριτή Σερρών ο 66χρονος εκτελωνιστής, ο οποίος πρόσφατα συνελήφθη και προφυλακίστηκε ως εγκέφαλος κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που εξαρθρώθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πολυγύρου. Ο εκτελωνιστής φέρεται να επιβεβαίωσε ότι το συγκεκριμένο νόμισμα «κυκλοφορούσε» σε κύκλους αρχαιοκαπήλων στην Ελλάδα πριν καταλήξει στον ελβετικό οίκο. Ωστόσο φέρεται να κατονόμασε μόνο με τα μικρά τους ονόματα τα πρόσωπα που καταγγέλλει ότι είχαν στην κατοχή τους το συγκεκριμένο νόμισμα.
Η υπόθεση με το σπάνιο αρχαίο νόμισμα είχε αρχίσει να ερευνάται το Σεπτέμβριο του 2009, όταν οι αστυνομικές αρχές παρέλαβαν έναν φάκελο. Στο φάκελο, στον οποίο δεν αναγραφόταν όνομα αποστολέα, υπήρχαν δύο φωτογραφίες του ασημένιου οκτάδραχμου του 480 π.Χ. του βασιλείου της Βισαλτίας και η επισήμανση ότι το νόμισμα πρόκειται να δημοπρατηθεί από οίκο της Ζυρίχης. Αφού έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες και παρά το γεγονός ότι το νόμισμα πουλήθηκε αντί 116.000 ελβετικών φράγκων, το οκτάδραχμο δεσμεύτηκε.
Στα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί από την Ελβετία στις ελληνικές δικαστικές αρχές σχετικά με τη διαδρομή που ακολούθησε το σπάνιο οκτάδραχμο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δύο off shore εταιρείες με έδρα τον άγιο Βικέντιο και τον Παναμά καθώς και το όνομα ενός Καναδού, λιβανέζικης καταγωγής, εμπόρου αρχαιοτήτων, ο οποίος και στο παρελθόν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.