Ψηφίσματα, αποφάσεις της πόλης, νόμοι, διατάγματα, κατάλογοι νικητών σε αγώνες, τοπογραφικά έγγραφα και πολλά ακόμη, γράφονταν πάνω σε πέτρες και μάρμαρα πριν από 2.000 χρόνια, μαρτυρώντας τον πλούτο των επιγραφών που βρέθηκαν από εκείνη την εποχή και μετέπειτα στην πόλη της Λάρισας αλλά και στα γύρω χωριά.
Όλες αυτές οι επιγραφές τόνισε χθες στο πλαίσιο μιας άκρως ενδιαφέρουσας διάλεξης που έδωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ο Γάλλος επιγραφολόγος κ. Μπρούνο Ελλύ, καταδεικνύουν τη σπουδαία ιστορία της πόλης, από το ποιες οικογένειες ζούσαν και πώς, ποια λατρεία είχαν καθώς και άλλα στοιχεία της εποχής εκείνης.
Οι επιγραφές ήταν πάρα πολλές και στην πόλη αλλά και στα χωριά και αυτές που βρέθηκαν κυρίως στα χωριά ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση, επισήμανε ο κ. Ελλύ διότι με το πέρασμα του χρόνου οι φθορές που υπέστησαν για διάφορους λόγους ήταν σε μικρότερη κλίμακα.
Επιγραφές βρέθηκαν σε πολλά σημεία της Λάρισας, όπως στο Μπεζεστένι, στο Αρχαίο Θέατρο, σε απλά κτίρια και αλλού.
Στη Λάρισα, πρόσθεσε ο κ. Ελλύ, έχουμε διάφορες περιόδους όπου συναντάμε τις επιγραφές, οι οποίες επαναχρησιμοποιούνταν ανάλογα με την εποχή. Για παράδειγμα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία τις χρησιμοποιούσαν ακόμη και για το σκέπασμα υδραγωγείων, ενώ στη βυζαντινή εποχή τις συναντάμε στις πρώτες εκκλησίες και σε άλλα σημεία.
Το μόνο βέβαιο πρόσθεσε ο κ. Ελλύ είναι ότι οι τεχνίτες μαρμάρου εκείνης της εποχής είχαν αρκετή δουλειά να κάνουν λόγω της διαφορετικής κάθε φορά χρήσης των πετρών και των μαρμάρων. Είχαν για παράδειγμα να εξάγουν τα υλικά από τα λατομεία για τα οικοδομήματα, τα μεγάλα μνημεία που διακοσμούσαν την πόλη, ενώ θα έπρεπε επίσης να απαντήσουν στα αιτήματα των αρχών και των ιδιωτών.
Τέλος μπορούμε να φανταστούμε πρόσθεσε ο κ. Ελλύ ότι έπρεπε να παράγουν ειδικά κατασκευάσματα σε ταφικά μνημεία, σε κτίρια του δήμου, σε ναούς, σε τοίχους κτιρίων και αλλού.