«Ένα μαγικό ταξίδι σε ξηρά και θάλασσα, ερευνώντας τον πολιτισμό, την αρχαιολογία και σημαντικά μνημεία της Τουρκίας και της Κύπρου». Αυτό υπόσχεται να προσφέρει η Βιβλική Αρχαιολογική Εταιρεία σε όσους λάβουν μέρος σε εκπαιδευτικό ταξίδι που οργανώνει από τις 1 μέχρι τις 15 Ιουνίου 2012 με τίτλο «Σαλπάροντας με τον Παύλο στη Μεσόγειο» (“Sailing with Paul in the Mediterranean”).

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης επιχειρείται ξενάγηση σε μνημεία της Νότιας Μικρασίας και της Κύπρου σε τοποθεσίες όπου έδρασε ο Απόστολος Παύλος. Τα πράγματα όμως είναι πιο σύνθετα αν σκεφτεί κανείς ότι η είσοδος στην Κύπρο προβλέπεται μέσω αεροδρομίου που ανήκει στα Κατεχόμενα. Όπως αναφέρεται στο διαφημιστικό φυλλάδιο του ταξιδιού, οι περιηγητές πρόκειται να φύγουν από την Τουρκία αεροπορικώς από την πόλη Αττάλεια και να προσγειωθούν σε κάποιο αεροδρόμιο της «Βόρειας Κύπρου» που δεν κατονομάζεται.

Τόσο η πρόβλεψη να κινηθούν οι φίλοι της Βιβλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας μέσω ενός παράνομου προς είσοδο αεροδρομίου όσο και οι συνεχείς αναφορές στη «Βόρεια Κύπρο» αποτελούν όχι μόνο πρόκληση αλλά κυρίως παραβίαση διεθνών συνθηκών. Να σημειωθεί ότι κανένα κράτος – πλην της Τουρκίας – δεν αναγνωρίζει το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος, αν και αναφορές σε αυτό γίνονται όλο και πιο συχνά από ιδιωτικούς φορείς (π.χ. ταξιδιωτικά πρακτορεία και μεσιτικά γραφεία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο). Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ο ιδρυτής της Βιβλικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Hershel Shanks, αν και γνώστης τόσο των πολιτικών συνθηκών στην Κύπρο, όσο και των ευαισθησιών των Ελληνοκυπρίων, έχει προσπαθήσει να πιέσει καταστάσεις προσπαθώντας να έχει πρόσβαση και στα δύο μέρη της Κύπρου. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσίευμα γραμμένο από τον ίδιο το 2003, η επιμονή του να επισκεφθεί ως επικεφαλής αρχαιολογικής εκδρομής τα Κατεχόμενα είχε οδηγήσει σε παραίτηση για λόγους ηθικής τόσο τον τότε διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου Βάσο Καραγεώργη όσο και τον τότε επικεφαλής του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ερευνητικού Ινστιτούτου της Κύπρου, αρχαιολόγο και διπλωμάτη Robert Merrillees. Ο Shanks είχε τελικά επιτύχει να επισκεφθεί και τις δύο πλευρές.

Σήμερα, όπως φαίνεται, η Βιβλική Αρχαιολογική Εταιρεία συνεχίζει να δείχνει παρόμοια έλλειψη ευαισθησίας για την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Ενόψει του εκπαιδευτικού ταξιδιού που ξεκινά επίσημα σήμερα, κυκλοφορούν εκκλήσεις του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας (Centre For Scientific Dialogue and Research) αλλά και ιδιωτών αρχαιολόγων για την ματαίωση του ταξιδιού. Αν είναι αργά για κάτι τέτοιο αλλά θέλετε να εκφράσετε την αντίθεσή σας μπορείτε να υπογράψετε.