Αν και η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε παρόμοια επίπεδα με τα περσινά, οι διοργανωτές εκφράζουν την ικανοποίηση τους από το υψηλό επίπεδο των φετινών φίλων της ανάγνωσης…
«Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα ένατα γενέθλιά της. Δεν είναι πολλά, δεν είναι λίγα. Είναι ήδη εδραιωμένη, έχει γίνει θεσμός. Είναι η γιορτή του βιβλίου, των εκδοτών και βιβλιοπωλών, των συγγραφέων και των αναγνωστών. Είναι μια πύλη επαφής των ελληνικών γραμμάτων με τον υπόλοιπο κόσμο. Χαιρόμαστε αυτή τη γιορτή, προσπαθούμε να την κάνουμε καλύτερη, πιο δυναμική. Με τη βοήθεια όλων όσους αφορά.», σημειώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) κ. Θανάσης Βαλτινός, ενώ η διευθύντρια κα Κατρίν Βελισσάρη διαπιστώνει ότι «ο κόσμος έχει την ανάγκη να νιώσει πως η ζωή συνεχίζεται. Η Έκθεση γίνεται σ’ αυτό το πνεύμα».
Η 9η ΔΕΒΘ αφήνει την αίσθηση, σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, ενός υψηλού ποιοτικού επιπέδου από τους επισκέπτες της.
-Οι βιβλιόφιλοι που παραβρέθηκαν στην Έκθεση κατά τη διάρκεια του τετραημέρου έδειξαν ότι είναι ενημερωμένοι για τις σύγχρονες εκδοτικές τάσεις: προσέγγιζαν τους εκδότες με σαφείς απαιτήσεις, ρωτούσαν και αναζητούσαν βιβλία με ανώτερο γνωσιακό περιεχόμενο.
-Οι εκδότες έδωσαν φέτος το «παρών» παρά τις οικονομικές αντιξοότητες. Κινητοποιήθηκαν στο κάλεσμα της ΔΕΒΘ εκθέτοντας τίτλους βιβλίων από μια μεγάλη βιβλιογραφική επιλογή. Συμμετείχαν δε εκδοτικοί οίκοι που δεν είχαν προηγούμενη παρουσία (54 εκδότες για πρώτη φορά, 14 περισσότεροι από πέρυσι).
-Οι συγγραφείς που δήλωσαν την παρουσία τους στην Έκθεση (190 Ελληνες και 36 ξένοι) συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ερχόμενοι σ’ επαφή με τους αναγνώστες διαμορφώνοντας άποψη για θέματα της επικαιρότητας και ανταλλάσσοντας ιδέες για την πολιτική, την κοινωνία, την πνευματική δημιουργία.
-Οι εκδηλώσεις ήταν κατάμεστες και τις τέσσερις ημέρες. Διακρίνονταν από θεματική ποικιλία: αμιγώς λογοτεχνικές και εκδοτικές, πολιτικές αναλύσεις, ειδικές συζητήσεις γύρω από σύγχρονα εκπαιδευτικά ζητήματα κ.ά. Το σημαντικό είναι ότι η προσέλευση του κοινού δεν «πτοούνταν» ούτε από το γεγονός ότι οι περισσότερες εκδηλώσεις γίνονταν σχεδόν ταυτόχρονα στις πέντε αίθουσες της Έκθεσης.
-Το Περίπτερο Φιλαναγνωσίας προσήλκυσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον δίνοντας μια σφαιρική εικόνα για τις πολιτικές φιλαναγνωσίας, τα σύγχρονα εργαλεία και την εμπειρία πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του κλάδου.
-Τον πολιτισμικό χαρακτήρα της 9ης ΔΕΒΘ ενίσχυσαν και εμπλούτισαν σημαντικά η Σερβία Τιμώμενη Χώρα με 15 κορυφαίους συγγραφείς της παρόντες (που δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την υποδοχή και την ανταπόκριση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού στη σύγχρονη και κλασική σερβική λογοτεχνία), η πρώτη και ένθερμη διοργάνωση του Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ποίησης από την Εταιρεία Συγγραφέων και το ΕΚΕΒΙ με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η παραδοσιακή και πολύβουη από παιδιά-επισκέπτες της Παιδικής Γωνιάς (με την εξωτική αίσθηση του αφιερώματος στην Αρχαία Αίγυπτο) και της Γωνιάς των Εφήβων, το Περίπτερο «Νικηφόρος Βρεττάκος» με αφορμή το έργο του σπουδαίου Λάκωνα ποιητή που φέτος εορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, το ειδικό περίπτερο για τον γνωστό-άγνωστο Ρήγα Φεραίο, οι πολυπληθείς συναντήσεις στο Φιλολογικό Καφενείο, αλλά και οι εκδηλώσεις «Περίπατος πολιτισμού» που πραγματοποιήθηκαν εκτός εκθεσιακού χώρου και έδωσαν έναν ξεχωριστό τόνο με την πρωτοτυπία τους.