Ο καθηγητής σημείωσε ότι τα ψηφιδωτά της Κάτω Πάφου είναι εξαιρετικά και γνωστά, αλλά η ομάδα του αναζητά τα κατάλοιπα ανθρώπων που ζούσαν φυσιολογικές ζωές.

«Δεν ψάχνουμε να βρούμε στοιχεία για την ελίτ αλλά για ανθρώπους σαν εμάς. Τους ανθρώπους που απλά προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα και τους κτύπησε ο σεισμός του 365. Προσπαθούμε να συλλάβουμε αυτή τη στιγμή και να δούμε πώς ήταν. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή στο χρόνο».

Η ομάδα του έχει ήδη βρει θραύσματα από ψηφιδωτά με ψηφίδες tesserae, αλλά και μεγάλη ποσότητα κεραμικής. Δεν έχουν βρεθεί ακόμη αντικείμενα μεταλλοτεχνίας.

Όσον αφορά την κεραμική, τη χρονολογούν γύρω στον 3ο-5ο αι. μ.Χ. Πιο ακριβή χρονολόγηση θα έδιναν τα νομίσματα, τα οποία οι αρχαιολόγοι αναμένουν να βρουν. Όπως περιμένουν να βρουν επίσης αντικείμενα από γυαλί και μέταλλο, λύχνους, εικόνες, μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία και μαγειρικά σκεύη καθημερινή χρήσης.

«Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε επίσης όλα εκείνα τα πράγματα που φυλάει κανείς για εξαιρετικές περιστάσεις, που τα βγάζει όταν περιμένει επίσκεψη από την πεθερά του, αλλά και τα συνηθισμένα που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα».

«Θέλουμε να βρούμε περισσότερα τέτοιου είδους αντικείμενα, να δούμε τη μετάβαση, να ανακαλύψουμε περισσότερα για αυτές τις οικογένειας, ποιες ήταν, πώς εξέφραζαν τη νέα τους πίστη, πόσο παρέμεναν προσκολλημένες στην παλιά τους θρησκεία. Θέλουμε να δούμε πώς ο χριστιανισμός αρχίζει να αναπτύσσεται και να διαδίδεται. (…) Φυσικά, τον 5ο αιώνα, ο χριστιανισμός γίνεται συνώνυμο των Κυπρίων, είναι μέρος της κυπριακής ταυτότητας».

«Στους αρχαιολόγους αρέσει να μελετούν τη μετάβαση και την αλλαγή, γιατί αυτές μάς αποκαλύπτουν πολλά για εμάς τους ίδιους, καθώς όλοι μας περνάμε μεταβατικές περιόδους. Όταν κατανοείς το παρελθόν, κατανοείς καλύτερα και τον εαυτό σου».

Η ανασκαφή θα διαρκέσει ως τις 22 Ιουνίου.