Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία με τις μελέτες για την ανάδειξη και αξιοποίηση του σπηλαίου Γερανίου, με απώτερο στόχο αυτό να αποκατασταθεί και να καταστεί επισκέψιμο. Οι μελέτες έχουν κατατεθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προς έγκριση και αναμένεται το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι ενέργειες που απαιτούνται και ο φάκελος του έργου να κατατεθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό η κυρία Ελένη Παναγοπούλου, προϊσταμένη της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας με τους συνεργάτες της αρχαιολόγους, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο της περιοχής και κατοίκους του Γερανίου έκαναν αυτοψία στο χώρο του σπηλαίου, το οποίο κατά κοινή ομολογία κρύβει ένα τεράστιο αρχαιολογικού και σπηλαιολογικού ενδιαφέροντος πλούτο.
Με βασική προϋπόθεση οι όποιες παρεμβάσεις να είναι ήπιες και να μην αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο της περιοχής οι σπηλαιολόγοι-αρχαιολόγοι εμφανίζονται αισιόδοξοι για την υλοποίηση του έργου που με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις της η κυρία Παναγοπούλου ανέφερε: «Το Γεράνι είναι μεγάλου ενδιαφέροντος σπήλαιο για εμάς. Έχει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και θέλουμε να αποκατασταθεί και να είναι επισκέψιμο, πάντα όμως με ήπιες παρεμβάσεις που δεν θα επηρεάζουν το τοπίο αλλά θα το αναδεικνύουν. Αναζητούμε τώρα τρόπους πρόσβασης και για τα ΑΜΕΑ που είναι υποχρεωτικό για το έργο και ένα πληροφοριακό υλικό που προγραμματίζεται να υπάρχει στο χώρο που σήμερα στεγάζεται η ταβέρνα, αλλά και να αποκαταστήσουμε γενικότερα το τοπίο στην περιοχή με τη βλάστηση που θα αναπτυχθεί. Στην είσοδο του σπηλαίου θα κάνουμε ένα πλάτωμα από όπου οι επισκέπτες θα βλέπουν τα ευρήματα και θα κάνουμε και μια ανασκαφή και στο μέλλον, ενώ θα είναι επισκέψιμο το σπήλαιο θα μπορούν να συνεχιστούν οι έρευνες και οι ανασκαφές να λειτουργήσουν κατά κάποιο τρόπο ως ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την υλοποίηση του έργου που εδώ και πολλά χρόνια προγραμματίζεται, σημειώνοντας πως πλέον έχουν εξασφαλιστεί 250.000 ευρώ από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ, υπογραμμίζοντας πως με τις καθοδηγήσεις των ειδικών επιστημόνων θα μπορέσει ο φάκελος που θα κατατεθεί στη Διαχειριστική Αρχή να είναι άρτιος και ώριμος, ώστε το έργο να επιλεγεί και να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Ειδικότερα, ο κ. Κώστας Ηλιάκης ανέφερε: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Παναγοπούλου που βρέθηκε με τους συνεργάτες της στο σπήλαιο για να δουν τους χώρους αλλά και τις μελέτες που έχουμε εκπονήσει και να μας καθοδηγήσουν για τυχόν τροποποιήσεις ή βελτιώσεις που απαιτούνται. Το βασικό είναι ότι πρέπει να γίνει η πρώτη έγκριση των ηλεκτρομηχανολογικών και υδροστατικών που απαιτούνται για το έργο και πρέπει να περάσουν από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, το δεύτερο είναι ότι ήδη ο Δήμος έχει από το πρόγραμμα ΟΣΑΠΥ 250.000 ευρώ για το σπήλαιο Γερανίου. Φιλοδοξούμε ότι με την ανάδειξη αυτή του σπηλαίου θα δώσουμε ώθηση και τουριστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή».
Ο σχεδιασμός του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους τεσσάρων-πέντε μέτρων από την οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν στο σύνολό τους τα ευρήματα. Στην περιοχή θα δημιουργηθεί ένα περίπτερο και θα μείνει μια αίθουσα ως εκθετήριο με τα ευρήματα σε φωτογραφικό υλικό και θα λειτουργεί παράλληλα ως εκδοτήριο εισιτηρίων.
Σε δεύτερη φάση η δημοτική αρχή στοχεύει στην ανάδειξη των παράκτιων και ενάλιων σπηλαίων μέσω μιας τουριστικής διαδρομής.