Οστά κρυμμένα μέσα στα βράχια, σε ξύλινα φέρετρα και πήλινα πιθάρια, αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα πολιτισμού στην περιοχή της Καμπότζης.

Τα τελευταία εννέα χρόνια (από το 2003), αρχαιολόγοι έχουν βρει δέκα σημεία ταφής σε κρυψώνες εξαιρετικά απόκρημνων βράχων, στην περιοχή Cardamom Mountains, που περιλαμβάνει την Καμπότζη και μέρος της Ταϊλάνδης. Τα οστά βρίσκονται τοποθετημένα μέσα σε μικρού μεγέθους ξύλινες σαρκοφάγους αλλά και σε πίθους (εγχυτρισμοί), σε ύψος μέχρι 50 μ. από το έδαφος. «Το μήνυμα που ήθελαν να δώσουν ήταν ότι όποιος ταράξει την ηρεμία των νεκρών τους, θα σπάσει τον λαιμό του στα βράχια», δήλωσε η Νάνσι Μπίβαν (Τμήμα Ανατομίας, Πανεπιστήμιο Otago, Νέα Ζηλανδία) η οποία εξέτασε με την ομάδα της δείγματα οστών και δοντιών των νεκρών αλλά και τμήματα  ξύλου από τις σαρκοφάγους και χρονολόγησε τα ευρήματα από το 1395 έως το 1650 μ.Χ.

Η χρονολόγηση των οστών ανάγει την άνθιση του μυστηριώδους αυτού περιφερειακού πολιτισμού στην εποχή της κατάρρευσης της αυτοκρατορίας των Χμερ – διάσημης για τους περίφημους ναούς Angkor Wat στην Καμπότζη, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα ινδουιστικών ναών στον κόσμο. Οι επιστήμονες όμως δεν μπορούν ακόμη να γνωρίζουν τις όποιες σχέσεις εξουσίας μεταξύ των Χμερ και του λαού αυτού των βουνών. Άγνωστη επίσης παραμένει η εποχή που εγκαινιάστηκε η χρήση των περίεργων αυτών νεκροπόλεων αλλά και το πόσο κράτησε.

Η έρευνα της Μπίβαν στηρίζεται από το National Geographic.