Σπάνιες εκδόσεις βιβλίων για τη Θεσσαλονίκη, που χρονολογούνται από το 1650 μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, συλλογές του Νικηφόρου Βρεττάκου, ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό για την Θεσσαλονίκη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου από τα γαλλικά αρχεία, καθώς επίσης πλήθος φωτογραφιών που αποτυπώνουν την ιστορία της πόλης και τη ζωή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, αλλά και άγνωστων μέχρι σήμερα εντύπων που κυκλοφόρησαν για μικρό χρονικό διάστημα, πρόκειται να εκτεθούν, μεταξύ άλλων, στο περίπτερο του ΑΠΘ στην 9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, που θα διεξαχθεί στις 24-27 Μαΐου, στις εγκαταστάσεις της Helexpo (περίπτερο 13, σταντ 52).
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα των αρχείων που διατηρούνται και διασώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, μερικά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εφτά εκδόσεις βιβλίων του Νικηφόρου Βρεττάκου, που είναι οι πρώτες αυτοεκδόσεις του ποιητή με χαρακτικά μέσα, και περιλαμβάνουν πέντε συλλογές ποιημάτων του (Το γυμνό παιδί, Ο χρόνος και το ποτάμι, Το Αγρίμι, Οι γκριμάτσες του ανθρώπου, Η επιστολή του κύκνου), μία βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη και διηγήματα (Μπροστά στο ίδιο ποτάμι).
Από τη συλλογή αρχείων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης θα εκτεθούν, εξάλλου, εννέα σπάνια βιβλία, που αφορούν τη Θεσσαλονίκη.
Μεταξύ αυτών ένα περιηγητικό βιβλίο του Ιταλού, Βιτσέντζο Κορονέλι (1650-1718), που αναφέρεται σε ταξίδι που πραγματοποίησε από την Πελοπόννησο μέχρι τη Θεσσαλονίκη και περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την πόλη, κατά την περίοδο 1688.
Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο στα ιταλικά και προέρχεται από τη μεγάλη συλλογή Τρικόγλου του ΑΠΘ.
Θα παρουσιαστούν, επίσης, εκδόσεις του γνωστού Ελβετού φωτογράφου, Φρεντερίκ Μπουασονά, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα πολλές φορές, στις αρχές του 20ου αιώνα, και ήταν ο πρώτος που αποτύπωσε με τον φακό του τον Όλυμπο, χωριά της Μακεδονίας και σημεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, πριν και μετά τη μεγάλη πυρκαγιά.
Θα παρουσιαστεί ακόμη βιβλίο της Αγγελικής Β. Μεταλλινού (1942) για την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Θεσσαλονίκη το 1912, αλλά και ένας σπάνιος οδηγός της πόλης του 1920, του Σωτήριου Π. Αργυρόπουλου, ο οποίος περιλαμβάνει πληροφορίες για τους επαγγελματίες της εποχής, για τις δημόσιες υπηρεσίες και κτίρια, τις πλατείες, τους Συλλόγους κ.ά. που λειτουργούσαν εκείνη την περίοδο. Τον οδηγό αυτό πρόκειται να επανεκδόσει το τυπογραφείο του ΑΠΘ, μέχρι τον Οκτώβριο.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, επιπλέον, συλλογές από άγνωστα μέχρι σήμερα περιοδικά και εφημερίδες, που εξέδωσαν για μικρό χρονικό διάστημα ιδιώτες, και περιλαμβάνουν πλήθος πληροφοριών και φωτογραφιών για την Θεσσαλονίκη της δεκαετίας του 1920.
Πρόκειται για το περιοδικό «Φεμινιστικό», των γυναικών της Θεσσαλονίκης, το περιοδικό «Θεσσαλονίκη» και την εφημερίδα «Εκπαιδευτικός Τύπος», που ασχολείται με θέματα εκπαίδευσης.
Συγκεκριμένα, σε ένα τεύχος του περιοδικού «Θεσσαλονίκη», βρέθηκε η μοναδική φωτογραφία που διασώζεται σήμερα από τα εγκαίνια του ΑΠΘ (1926), όπου απεικονίζονται οι τότε πρυτανικές αρχές μπροστά από το κτίριο της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής.
Τα έντυπα αυτά εντοπίστηκαν πρόσφατα, τυχαία, σε ράφια του αρχείου της Βιβλιοθήκης και θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.
Στη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται σε ντοκιμαντέρ το σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την είσοδο του στρατού στη Θεσσαλονίκη, το 1912, που σώζονταν στα γαλλικά αρχεία, και περιήλθε στην ιδιοκτησία του ΑΠΘ, καθώς και προβολή σλάιντ από το φωτογραφικό αρχείο που δώρισε στο πανεπιστήμιο ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Βασίλης Κυριαζόπουλος.
Το αρχείο αυτό, μαζί με το αρχείο του μαέστρου της χορωδίας και ορχήστρας του ΑΠΘ Βασίλη Μάντακα, αναδεικνύει την πολιτιστική δράση του πανεπιστημίου από το 1953 μέχρι το 2000 (περιλαμβάνει εκατοντάδες φωτογραφίες από εκδηλώσεις, φυλλάδια, ηχογραφήσεις που ψηφιοποιήθηκαν κ.ά.).
Επίσης, θα εκτεθούν περίπου 30 διατριβές φοιτητών που αφορούν τη Θεσσαλονίκη (με θέματα εικαστικά, νομικά, θεολογικά, μουσικά κ.α.) και πρακτικά της Συγκλήτου του ΑΠΘ, με ενδιαφέρουσες αναφορές σε ιστορικά γεγονότα της πόλης.
Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης έκθεσης θα φιλοξενηθούν οι εξής παρουσιάσεις βιβλίων: Την Πέμπτη, 24 Μαΐου, στις 17:00, “Η πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη: Ο χώρος, οι άνθρωποι, η Ιστορία” της Έλλης Γκαλά Γεωργιλά, την Παρασκευή, 25 Μαΐου, στις 20:00, “Θεσσαλονίκη 1900-1917” του Νίκου Μουτσόπουλου, το Σάββατο 26 Μαΐου, στις 17:00 “Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης 1912-1913”, του Γιάννη Μέγα, και Κυριακή 27 Μαΐου, στις 20:00 “Το Παλίμψηστο του αίματος.Πολιτικές δολοφονίες και εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη (1913-1968)” του Γιώργου Αναστασιάδη.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή: την Πέμπτη 24/5 από τις 10.00 μέχρι τις 21.00, την Παρασκευή 25/5 από τις 10.00 μέχρι τις 21.00, το Σάββατο 26/5 από τις 10.00 μέχρι τις 22.00 και την Κυριακή 27/5 τελευταία ημέρα της έκθεσης από τις 10.00 μέχρι και τις 21.00.