Στο δρόμο για τη βαθμιδωτή πυραμίδα του φαραώ Ζοζέρ στη Σακκάρα δεν υπάρχει ίχνος τουριστών μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι, και μια χούφτα μικροπωλητές σουβενίρ κάθονται σε μια μεταλλική κουπαστή περιμένοντας να γυρίσει η τύχη τους.

Η εξέγερση που ανέτρεψε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011 σήμανε ένα σοβαρότατο πλήγμα στον ζωτικό τουριστικό τομέα της Αιγύπτου. Οι τουρίστες εδώ και ένα χρόνο έχουν πάψει να επισκέπτονται αυτή την κομβικής σημασίας αρχαιολογική θέση νότια του Καΐρου.

«Μετά τις 25 Ιανουαρίου, ο τουρισμός σταμάτησε. Δεν υπάρχει πια δουλειά» παραπονιέται ο Σαάντ Νταρβίς, ισορροπώντας μια δωδεκάδα καπελάκια του μπέιζμπολ –την πραμάτεια του- πάνω στο κεφάλι.

Παλιά συνέρρεαν στη Σακκάρα γύρω στους 1.000 τουρίστες την ημέρα. Τώρα ο αριθμός τους κυμαίνεται από 10 έως 200, σύμφωνα με τους πλανόδιους πωλητές.

Οι πωλητές ελπίζουν ότι οι εκλογές που έγιναν θα σηματοδοτήσουν το τέλος της μεταβατικής περιόδου και τη σταδιακή ανάκαμψη του τουρισμού.

Το πιο βασικό απ’ όλα, σύμφωνα με τους μικροπωλητές, είναι το θέμα της ασφάλειας. Εάν δεν λυθεί αυτό, οι τουρίστες θα εξακολουθήσουν να μην επισκέπτονται τις αρχαιολογικές θέσεις.

«Αν οι τουρίστες δουν ότι η χώρα έχει σταθερότητα και ασφάλεια, θα επιστρέψουν» προβλέπει ο ξεναγός Αμίρ Σαμίρ. Ο Σαμίρ συνοδεύει ένα ζευγάρι Αμερικανών επισκεπτών, οι οποίοι ήρθαν παρά την αποσταθεροποιημένη κατάσταση που κράτησε άλλους τουρίστες μακριά. Ο Αμερικανός επισκέπτης εκφράζει αφενός την ικανοποίησή του που δεν χρειάζεται να σταθεί σε κάποια ατελείωτη ουρά για να επισκεφθεί την πυραμίδα, αλλά και τη δυσαρέσκειά του που δεν υπάρχει καθόλου κόσμος.

«Ο κόσμος κάνει λάθος για την Αίγυπτο. Η Αίγυπτος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Είναι μια πολύ ωραία χώρα, με έναν πολύ ωραίο λαό», προσθέτει. «Οι τουρίστες θα έπρεπε να στηρίξουν αυτή την οικονομία και να απολαύσουν την ομορφιά και την ιστορία της Αιγύπτου».

Ο υπουργός Τουρισμού της Αιγύπτου δηλώνει αισιόδοξος ότι το 2012 οι αριθμοί των επισκεπτών της χώρας θα αγγίξουν εκείνους του 2010, σημειώνοντας ότι έχει σημειωθεί αύξηση στις κρατήσεις των ξενοδοχείων του Καΐρου. Ωστόσο αυτή η ανοδική πορεία είναι πιο γρήγορη στο Σινά και τα θέρετρα της Ερυθράς Θάλασσας, «που εξακολουθούν να προσελκύουν το 85% των τουριστών», εις βάρος των ιστορικών προορισμών του Λούξορ και του Ασουάν που επλήγησαν περισσότερο.