Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προσκαλεί το κοινό στις εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καρδίτσας (Τζέλλα και Λαχανά, Καρδίτσα), την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου 2012, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παρασκευής 18 Μαΐου ως Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

8.00-18.00 (Είσοδος ελεύθερη για το κοινό)

Ξεναγήσεις: Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρδίτσας θα γίνουν από τους αρχαιολόγους της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων έως τις 15.00. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ομάδες των 20 ατόμων ανά 40 λεπτά).

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Θα υλοποιηθούν τρία εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα απασχολήσουν σχολικές ομάδες από διαφορετικά σχολεία:

9.30: «Αρχή του κόσμου πράσινη» (για παιδιά Γ΄ και Δ΄ τάξης Δημοτικού, έως 25 παιδιά). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Το πρόγραμμα διοργανώνει η ΝΟΥΤΟΠΙΑ (Σύλλογος για την αισθητική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών). Υπεύθυνες προγράμματος: Λίνα Μουσιώνη (Δρ αρχαιολόγος-λαογράφος), Αγγελική Βαφειαδάκη (ιστορικός-λαογράφος). Οι συμμετέχοντες παρακολουθούν μια ειδικά σχεδιασμένη εκπαιδευτική προβολή για τη διαχρονική αξία και τους συμβολισμούς του Δέντρου. Από τον Αδάμ και την Εύα, τον Ηρακλή και τα Μήλα των Εσπερίδων, τα ιερά και διάσημα δένδρα του κόσμου… στα καμένα και αποψιλωμένα δάση του πλανήτη. Συζητούν με τους εμψυχωτές του προγράμματος για την αξία και την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης και ανακυκλώνουν χαρτί στο εργαστήρι ανακύκλωσης «Φτιάχνουμε χαρτί!».

10.30: «Η φωτιά τσαφ και άναψε;» (κήπος Μουσείου, έως 30 παιδιά). Υπεύθυνος προγράμματος: Δρ Γιάννης Μάνος (αρχαιολόγος ΛΔ΄ ΕΠΚΑ). Η φωτιά είναι ο καλύτερος φίλος, αλλά και ο χειρότερος εχθρός του ανθρώπου. Από τα προϊστορικά χρόνια βρήκε διάφορες τεχνικές και χρησιμοποίησε όλα τα διαθέσιμα υλικά για να τη θέσει στην υπηρεσία του. Στο πρόγραμμα θα παρουσιασθεί η μέθοδος της κρούσης, της τριβής και της συμπίεσης.

12.30: «Ταξιδεύοντας με βαγόνι σ’ ένα ιερό άλσος» (κήπος Μουσείου, έως 30 παιδιά). Υπεύθυνος προγράμματος: Χρήστος Καραγιάννης (αρχαιολόγος). Η λατρεία της Ιτωνίας Αθηνάς στην περιοχή της Θεσσαλίας επισημοποιήθηκε με την ίδρυση του Ομοσπονδιακού Ιερού της στη Φίλια Καρδίτσας. Το ταξίδι στην αρχαιότητα δίνει πληροφορίες στους μαθητές για τη λατρεία της θεάς σε ιερό άλσος, δίπλα στον ποταμό Κουράλιο. Γίνεται γνωστή η σπουδαιότητα και η χρονική διάρκεια του Πανθεσσαλικού Ιερού στη Φίλια, που ξεπερνά τα 1700 έτη και εξετάζονται τα ιερά και οι ναοί στην υπόλοιπη αρχαία Ελλάδα.

(Για τη συμμετοχή των σχολικών μονάδων στα προγράμματα θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με το χρόνο επικοινωνίας με το Μουσείο)

19.00-19.20: Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας (αίθουσα διαλέξεων). Το Σύνολο Σμυρναίικης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας θα παρουσιάσει οργανικούς σκοπούς και τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας και του Ανατολικού Αιγαίου.

 

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

8.00-15.00 (Είσοδος ελεύθερη για το κοινό)

Μικρή ημερίδα: «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις – νέες εμπνεύσεις. Προβληματισμοί για την εκπαιδευτική διάσταση των σύγχρονων τοπικών μουσείων» (αίθουσα διαλέξεων)

10.00: Χαιρετισμός, Μαρία Βαϊοπούλου (αρχαιολόγος, προϊσταμένη της ΛΔ ΕΠΚΑ)

10.05: «Ιστο-ριό-τοπος: Ένα αλληλεπιδραστικό περιβάλλον μάθησης για την τοπική ιστορία από το Μουσείο πόλης του Δήμου Καρδίτσας και ορισμένες σκέψεις γύρω από την κοινωνικοποίηση των μουσείων της πόλης», Π. Κομπορόζος – Φ. Λέκκα – Χρ. Τσαγγάρη (Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» – Κέντρο Τεκμηρίωσης και Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας)

10.30: «Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας: Η εκπαιδευτική εμπειρία», Μαρία Γιαννέλου (αρχαιολόγος-μουσειολόγος, Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας)

10.50: «Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Δημοτικών Πινακοθηκών», Άννα Σπανοπούλου (φιλόλογος-ιστορικός της τέχνης, Μέλος του Δ.Δ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας)

11.10-11.40 Διάλειμμα

11.40: «Προβληματισμοί για τη συνεργασία των μουσείων και των εκπαιδευτικών. Δεδομένα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας», Χαρίλαος Τσέλιος (αρχαιολόγος, ΛΔ΄ ΕΠΚΑ)

11.50: «Μάθηση και εξερεύνηση στο περιβάλλον του Μουσείου», Βασίλειος Κωτούλας (Δρ Μαθησιακών Δυσκολιών, Σχολικός Σύμβουλος της 2ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας ΠΕ Καρδίτσας)

12.00: «Προοπτικές συνεργασίας σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με πολιτισμικούς οργανισμούς», Βασιλική Ζορμπά (εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Καρδίτσας)

12.20: Ανοικτή συζήτηση

Παράλληλη εκδήλωση (κήπος Μουσείου)

10.00-14.00: Μάθημα ζωγραφικής για παιδικά και εφήβους στον κήπο του Μουσείου. Υπεύθυνη προγράμματος: Αθηνά Γεράση. Τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια του Δήμου Καρδίτσας προσφέρουν τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους να παρακολουθήσουν μάθημα ζωγραφικής το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

 

Πληροφορίες: ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, Χάρης Τσέλιος. Τηλ: 24410 25217 email: charitse74@yahoo.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ (συμμετοχές): Νάνσυ Κραχτοπούλου. Τηλ: 24410 61564