Εκατό ακαδημαϊκοί και ερευνητές από όλο τον κόσμο συμμετείχαν σε διεθνές σεμινάριο για την αρχαία κυπριακή μεταλλουργία που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) μεταξύ 7 και 11 Μαΐου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΚ στο σεμινάριο έγιναν παρεμβάσεις από «ομιλητές από το ΠΚ, το University College London Qatar, το University of Sheffield, το University of Pennsylvania, το University of Edinburgh, το Texas A&M University, το Deutches Bergbau Museum Bochum, το University of Erlagen, το Tel Aviv University, το Centre de Recherche et de Restauration des Musees de France, το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ” και το εργαστήριο Fitch της Βρετανικής Σχολής Αθηνών».
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικές με την μακραίωνη ιστορία εξόρυξης και κατεργασίας κυπριακού χαλκού, την παραγωγή μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και τον ηγετικό ρόλο της Κύπρου στο διεθνές εμπόριο μετάλλων κατά την αρχαιότητα. Τις διαλέξεις ακολούθησαν ξεναγήσεις σε διάφορα μεταλλεία καθώς επίσης και αρχαίες θέσεις παραγωγής χαλκού.
Tην τελευταία μέρα του σεμιναρίου, το ΠΚ συνδιοργάνωσε με το Πανεπιστήμιο του Sheffield πειράματα εκκαμίνευσης χαλκού στο μεταλλείο της Σκουριώτισσας, με τεχνικές και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Marie Curie ITN ‘New Archaeological Research Network for Integrating Approaches to ancient material studies (NARNIA)’. Το εν λόγω ερευνητικό δίκτυο συνεργασίας απαρτίζεται από 9 ερευνητικά ιδρύματα από 6 χώρες της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου το οποίο συντονίζει το ΠΚ.
Τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού σεμιναρίου ανέλαβαν εκ μέρους της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του ΠΚ οι Βασιλική Κασσιανίδου, Γιώργος Παπασάββας και Μαρία Δικωμίτου Ηλιάδου.
«Η επιτυχία του ΠΚ να συντονίσει τέτοιας μεγάλης κλίμακας ερευνητικό έργο, καθώς και να συγκεντρώσει στην Κύπρο τέτοια πληθώρα ακαδημαϊκών και ερευνητών καταδεικνύει τις δυνατότητες του πρώτου στη χώρα ερευνητικού ιδρύματος και το πρωταγωνιστικό ρόλο που διακατέχει σε θέματα έρευνας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.