Τα γενέθλια του αρχαιολόγου που αποκάλυψε τον τάφο του Τουτανκχαμών, του Howard Carter, τιμά σήμερα η Google, αφιερώνοντας σ’ εκείνον το λογότυπό της όπου απεικονίζεται ο διάσημος αρχαιολόγος να ατενίζει αρχαίους αιγυπτιακούς θησαυρούς.
Η αποκάλυψη του τάφου, που είχε παραμείνει πρακτικά ασύλητος για περισσότερα από 3.000 χρόνια, αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που η τελευταία κατοικία ενός φαραώ και όλοι του οι θησαυροί έχουν βρεθεί από σύγχρονους αρχαιολόγους.
Ο Κάρτερ, που γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1874 στο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε αρχικά ως ζωγράφος και στάλθηκε στην Αίγυπτο σε ηλικία 17 ετών για να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή αρχαίων αιγυπτιακών τάφων. Διορίστηκε ως ο πρώτος κύριος έφορος αρχαιοτήτων της Αιγυπτιακής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων (ΕΑS) το 1899 και επέβλεψε έναν αριθμό ανασκαφών στις Θήβες – σημερινό Λούξορ – πριν μετατεθεί, το 1904, στην Εφορεία Κάτω Αιγύπτου.
Από το 1907 είχε προσληφθεί από τον λόρδο Καρνάρβον ώστε να επιβλέπει τις ανασκαφές του τελευταίου στην Αίγυπτο, αν και δέχτηκε πίεση ως προς το να κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη, μετά από μια σειρά ευρημάτων τα οποία ο περήφανος αριστοκράτης θεώρησε αποτυχίες.
Αυτή η ανακάλυψη ήρθε τον Νοέμβριο του 1922, όταν ο Κάρτερ γράφει στο ημερολόγιό του: «Βρήκα τάφο κάτω από τάφο Ραμσή ΣΤ΄, ερεύνησα το ίδιο και βρήκα σφραγίσματα ανέπαφα». Λέγεται μάλιστα ότι το αρχικό άνοιγμα στον τάφο έγινε με ένα σκαρπέλο το οποίο του είχε χαρίσει η γιαγιά του για τα 17α γενέθλιά του.
Όταν ρωτήθηκε από τον Καρνάρβον: «Βλέπεις τίποτα;», ο αρχαιολόγος απάντησε με τη σήμερα περίφημη φράση «Ναι, υπέροχα πράγματα». Στη συνέχεια, ο Κάρτερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στον τάφο μετά από 33 αιώνες, ενώ πέρασε έναν χρόνο καταγράφοντας τα χιλιάδες αντικείμενα του τάφου.
Βρέθηκαν συνολικά 5.398 αντικείμενα που κάλυπταν κάθε πτυχή της αρχαίας αιγυπτιακής ζωής, από όπλα και άρματα μέχρι μουσικά όργανα, ρούχα, καλλυντικά, ακόμη και μια πολύτιμη τούφα από τα μαλλιά της γιαγιάς του φαραώ!
Ο Κάρτερ πέθανε από λέμφωμα το 1939, σε ηλικία 64 ετών, μόλις επτά χρόνια μετά το πέρας της ανασκαφής και πριν προλάβει να δημοσιεύσει πλήρως τα ευρήματά του. Το πλήρες αρχείο του από την ανασκαφή φυλάσσεται στα Αρχεία του Ινστιτούτου Γκρίφιθ στην Οξφόρδη, όπου και συνεχίζεται η δημιουργία σχετικής δικτυακής βάσης πληροφοριών.