«Αρχιτεκτονικό γεγονός της χρονιάς» χαρακτηρίστηκε η αναστήλωση του Πύργου Νεμπόισα στο Βελιγράδι και η μετατροπή του σε μουσειακό χώρο. Η Ένωση Αρχιτεκτόνων Βελιγραδίου απένειμε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών Μεταβυζαντινών Μελετών, στη Δημοτική Επιχείρηση «Φρούριο Βελιγραδίου» και στους αρχιτέκτονες Μιλίζκοβιτς, Μίτροβιτς και Πάβιτς το ομότιτλο βραβείο.

Η αναστήλωση και επαναχρησιμοποίησή του ήταν έργο σύνθετο. Αφορούσε την αναστήλωση του ιστορικού πύργου του 15ου αιώνα, όπου φυλακίστηκαν και θανατώθηκαν ο Ρήγας Φεραίος και οι σύντροφοί του, στη μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο και στην κατασκευή νέων εγκαταστάσεων υποδοχής των επισκεπτών του Πύργου και χώρου πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από την πλευρά του ΕΚΒΜΜ συμμετείχαν στο Επιστημονικό Συμβούλιο η Δρ Ευαγγελία Χατζητρύφωνος και ο κ. Γεώργιος Καραδέδος.

Τα εγκαίνια του έργου έγιναν πέρσι τον Απρίλιο από τους προέδρους της Ελληνικής και Σερβικής Δημοκρατίας και έκτοτε ο Πύργος Nεμπόισα έχει καταστεί το δημοφιλέστερο, πρώτο σε επισκεψιμότητα, μνημείο του Βελιγραδίου και επίκεντρο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ του Δούναβη.

Η μόνιμη έκθεση παρουσιάζεται στα τέσσερα επίπεδα του Πύργου με χρήση πολυμέσων. Η οργάνωση της έκθεσης στο ισόγειο, στον 2ο και 3ο όροφο του Πύργου οφείλεται στη σερβική πλευρά, ενώ το αφιέρωμα στον Ρήγα Βελεστινλή στην ελληνική πλευρά. Σε αυτό το δεύτερο τμήμα παρουσιάζεται η προσωπικότητα, οι ιδέες και η δράση του μεγάλου οραματιστή και πρόδρομου της ελληνικής Επανάστασης Ρήγα Βελεστινλή, καθώς και η επίδραση των ιδεών του στους βαλκανικούς λαούς.

Το αφιέρωμα στον Ρήγα οργανώθηκε από το ΕΚΒΜΜ με ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τους Νίκο Βρανίκα, Μάντυ Κολιού, Δημήτρη Κοντογεώργη με τον συντονισμό και την επιμέλεια της Δρος Αναστασίας Τούρτα, διευθύντριας του ΕΚΒΜΜ.