Αρχαιολόγοι που εργάζονται κατά μήκος τους βουλγαρικού αυτοκινητόδρομου «Στρούμα», ο οποίος όταν ολοκληρωθεί θα συνδέει τη Σόφια με τα ελληνικά σύνορα, βρήκαν νεκρόπολη 2.800 ετών.

Για τους αρχαιολόγους, η θέση μέχρι στιγμής μάλλον έχει γεννήσει ερωτήματα παρά έχει δώσει απαντήσεις, ενώ έκπληξη προκαλεί τόσο η έκταση της νεκρόπολης όσο και η μεγάλη χρονική περίοδος κατά την οποία ήταν σε χρήση.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιστημόνων, παλαιότερα σε κοντινή απόσταση είχαν έρθει στο φως δύο αρχαίοι οικισμοί οι οποίοι ίσως εξηγούν τη μεγάλη κλίμακα του νεκροταφείου.

Ο αρχαιολόγος Filip Michailov είπε ότι τα υπολείμματα των οστών των νεκρών εναποτίθενταν στη θέση μετά την καύση, πιθανότατα σε πήλινες τεφροδόχους.

Στη θέση βρέθηκαν ένα αργυρό ενώτιο, ένα εγκόλπιο και χάντρες. Φαίνεται ότι 2.500 χρόνια πριν, οι γαλάζιες γυάλινες χάντρες πιστευόταν ότι έδιωχναν το κακό μάτι.

Οι λιθοσωροί που βρέθηκαν επίσης προβληματίζουν τους επιστήμονες, καθώς οι λίθοι έχουν μεταφερθεί από αρκετά χιλιόμετρα μακριά. Η πρακτική της κάλυψης των τάφων με λιθοσωρούς συνηθιζόταν σε ορεινές περιοχές, ενώ η συγκεκριμένη θέση βρίσκεται σε πλαγιά με κοκκινωπό χώμα, χωρίς πέτρες.