Μήνες τώρα το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης (ΛΕΜΜΘ) περιμένει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ) για την απασχόληση του προσωπικού φύλαξής του και τα Σαββατοκύριακα.
Το θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί από τις αρχές του 2012, έχουμε φτάσει στον Μάιο και η έγκριση από το ΥΠΠΟΤ δεν έχει δοθεί. Ως αποτέλεσμα το ΛΕΜΜΘ αποφάσισε να κλείνει τις μόνιμες εκθέσεις του κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Από τη μία έχουμε έλλειψη ατόμων στο φυλακτικό προσωπικό, από την άλλη δεν έχουμε την έγκριση του υπουργείου για την εργασία τους τα Σαββατοκύριακα, καθώς σε άλλη περίπτωση είναι παράνομη, οπότε αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε κλείσιμο των μόνιμων εκθέσεων τις τελευταίες δύο ημέρες της εβδομάδας», εξήγησε στη «Μακεδονία» η προϊσταμένη διοικητικού του μουσείου Αριστέα Κορακάκη.
Το φυλακτικό προσωπικό του ΛΕΜΜΘ είναι μόλις τέσσερα άτομα, ενώ «κανονικά θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον δέκα ανθρώπους» υποστήριξε η κ. Κορακάκη. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι αυτά τα δύο θέματα (προσωπικό και έγκριση εργασίας) είναι αλληλένδετοι κρίκοι και λογικά το υπουργείο θα έπρεπε να τα επιλύσει ταυτόχρονα.
Εθελοντική συμμετοχή
Όπως έσπευσε να διευκρινίσει η κ. Κορακάκη, παρά τα προβλήματα (να προσθέσουμε την έλλειψη χρηματοδότησης από το ΥΠΠΟΤ για το τρέχον έτος), η δραστηριότητα του μουσείου δεν περιορίζεται καθόλου. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα συνεχίζονται κανονικά, η περιοδική έκθεση παραμένει ανοιχτή όλες τις μέρες και το Λαογραφικό θα συμμετάσχει κανονικά στη γιορτή της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18-20 Μαΐου με ποικιλία εκδηλώσεων. «Όλα αυτά με εθελοντικές συμμετοχές των υπαλλήλων», τόνισε η προϊσταμένη.
Ωστόσο, αν οι κινήσεις του ΥΠΠΟΤ δεν γίνουν άμεσα, το καλοκαίρι η κατάσταση σαφώς θα χειροτερέψει. «Με τέσσερις φύλακες και με άδειες ενόψει καλοκαιριού τι θα κάνουμε; Όσες εκδηλώσεις θέλαμε να κάνουμε στη συνέχεια, μία μάλιστα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, είναι πολύ δύσκολο να οργανωθούν», σημείωσε η κ. Κορακάκη.
Τεχνολογία και ένδυση
Οι δύο μόνιμες εκθέσεις που φιλοξενούνται σε δύο ορόφους του μουσείου και θα παραμένουν κλειστές τα Σαββατοκύριακα (αρχής γενομένης από τις 5 Μαΐου) είναι «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης» και «Μακεδονία-Θράκη: Παραδοσιακές ενδυμασίες 1860-1960».
Η πρώτη εγκαινιάστηκε το 2003 και αναφέρεται στην προβιομηχανική τεχνολογία και στην εκμετάλλευση του νερού ως πηγής ενέργειας για την κίνηση μηχανών για άλεση του σίτου, πρίση των ξύλων και κατεργασία των μάλλινων υφαντών.
Η δεύτερη μόνιμη έκθεση, που εγκαινιάστηκε το 2005, περιλαμβάνει 55 ενδυμασίες από τη Μακεδονία και τη Θράκη και από προεκτάσεις του βορειοελλαδικού χώρου (Βόρεια Μακεδονία, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Εύξεινος Πόντος, Μικρά Ασία) όπου κατοίκησαν Έλληνες σε συμπαγείς κοινότητες.
Φως στο φως
Η περιοδική έκθεση που φιλοξενείται στο υπόγειο του ΛΕΜΜΘ και ολοκληρώνεται στις 11 Ιουνίου έχει τίτλο «Μια ιστορία από φως στο φως» και εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Η έκθεση παρουσιάζει την εξέλιξη των φωτιστικών μέσων από τη βυζαντινή περίοδο (4ος-15ος αι.) έως τις μέρες μας σε τέσσερις ενότητες. Για πρώτη φορά μια έκθεση παρουσιάζει πτυχές του τεχνητού φωτισμού με ευρήματα και εικόνες από το λυχνάρι ως τον ηλεκτρικό λαμπτήρα. Τα περισσότερα εκθέματα προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της και πέρα από τη χρηστική, τεχνολογική και οικονομική διάστασή τους μας συστήνουν και τους συμβολισμούς τους.