Είναι απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεργαστούν για την προστασία των τειχών του Ντιγιαρμπακίρ, όπως ειπώθηκε σε σχετικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην ομώνυμη πόλη στις 19 και 20 Απριλίου.

«Το Ντιγιαρμπακίρ δεν νοείται χωρίς τα τείχη του, όπως η Νέα Υόρκη δεν νοείται χωρίς το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ και η Ρώμη χωρίς το Κολοσσαίο» είπε ο κυβερνήτης του Νιγιαρμπακίρ Mustafa Toprak.

«Όλοι οι οργανισμοί και οι φορείς θα πρέπει να βρουν μια κοινή οδό [για να προστατεύσουν αυτά τα τείχη]. Δεν είναι θέμα κονδυλίων και πόρων» σύμφωνα με τον καθηγητή Metin Sözen, πρόεδρο του Ιδρύματος Προώθησης και Προστασίας της Περιβαλλοντικής και Πολιτισμικής Κληρονομιάς (ÇEKÜL). Ο Sözen τόνισε ότι η προστασία των τειχών είναι σημαντική για την ενίσχυση της συνείδησης και της ευαισθητοποίησης των κατοίκων σε ό,τι αφορά την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Τα τείχη του Ντιγιαρμπακίρ είναι από τα μεγαλύτερα οχυρωματικά έργα της ρωμαϊκής περιόδου στον κόσμο. Οι ομιλητές του συνεδρίου, ωστόσο, επικεντρώθηκαν στη συμβολική αξία τους, συγκρίνοντάς τα με το Άγαλμα της Ελευθερίας που λειτουργεί ως σήμα κατατεθέν της Νέας Υόρκης.

Ο κυβερνήτης της πόλης ανέφερε επίσης ότι και οι δυσκολίες αντιμετώπισης των μεταναστών στην περιοχή επέδρασαν αρνητικά στην κατάσταση του μνημείου (η τουρκική εφημερίδα δεν διευκρινίζει με ποιον ακριβώς τρόπο συνέβη αυτό). Έργα αποκατάστασης των τειχών έχουν γίνει και στο παρελθόν. «Όταν ολοκληρωθούν τα έργα, το Ντιγιαρμπακίρ θα γίνει μια πόλη-μουσείο» κατά τον Toprak πάντα.

Τα εντυπωσιακά τείχη της πόλης Ντιγιαρμπακίρ κτίστηκαν από τον Κωνστάντιο Β΄ και επεκτάθηκαν από τον Βαλεντινιανό Α΄ ανάμεσα στο 367-375 μ.Χ. Έχουν μήκος 6 χιλιομέτρων. Στα τείχη υπάρχουν λαξευμένες μορφές ζώων, φυτών, αλλά και επιγραφές.