Σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά προγραμματίζει την Κυριακή 20 Μαΐου το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.
Το ΜΓΦΙ – Κέντρο ΓΑΙΑ θα έχει ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) εκτιμώντας την προσφορά και τον ρόλο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην σύγχρονη κοινωνία, επέλεξε το ΜΓΦΙ ως τιμώμενο Μουσείο για το 2012.
Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα Μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα που έχει επιλεχτεί για το 2012 είναι: «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις». Σήμερα ο κόσμος αλλάζει γρηγορότερα από ποτέ. Οι νέες τεχνολογίες μας οδηγούν σε νέες ιδέες και σε καταιγισμό πληροφοριών.
Παράλληλα το φυσικό περιβάλλον αλλάζει διαρκώς και γίνεται ολοένα και πιο ασταθές. Το μήνυμα καλεί τα Μουσεία να ηγηθούν σε μια πορεία διαφωτισμού προς μία αναζήτηση των ηθικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αξιών που θα προσφέρουν μια νέα παιδεία με σεβασμό στον άνθρωπο και στο φυσικό περιβάλλον.
Η σειρά εκδηλώσεων για τα παιδιά που διοργανώνεται την Κυριακή 20 Μαΐου προσφέρει πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα:
Μουσική
Μουσικά σύνολα από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης θα παίζουν μουσική (ευρωπαϊκή και παραδοσιακή) στο Αίθριο του Κέντρου ΓΑΙΑ, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο τόνο στον εορτασμό της ημέρας. (Από τις 10.30 και κάθε ώρα για 15 λεπτά).
Θεατρική παράσταση για την επιστήμη της οικολογίας με την ομάδα SciCo:
«Ζητούνται χαμένοι οικολόγοι». Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι καλό ή κακό; Αφού ένα λεωφορείο έχει μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα από ένα αυτοκίνητο γιατί είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε το λεωφορείο; Πειράζει εάν εξαφανιστούν οι πολικές αρκούδες; Θα υπάρξει αύριο για τις Μαλδίβες, τη Βενετία αλλά και τις Ελληνικές ακτές ή θα καλυφθούν από νερό όταν ανέβει η στάθμη της θάλασσας; Και εμείς; Τι κάνουμε για να αποτρέψουμε την οικολογική καταστροφή; Ξέρουμε πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας;
Η ομάδα SciCo αναζητά μικρούς, χαμένους οικολόγους και ανεβάζει μια παράσταση επιστημονικού θεάτρου. Από τον κύκλο του άνθρακα και του νερού μέχρι την ανακύκλωση και την κλιματική αλλαγή, οι SciCos παρουσιάζουν την επιστήμη της οικολογίας σε μια εκπαιδευτική παράσταση. (Ώρα: 13.00-14.00, Ηλικίες: από 8 ετών).
Επισκέψεις στα επιστημονικά εργαστήρια
«Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο των κοχυλιών, των φυτών και των ζώων». Τα επιστημονικά εργαστήρια του Μουσείου θα είναι ανοικτά για να γνωρίσουν από κοντά οι επισκέπτες —μικροί και μεγάλοι— τους επιστήμονες, τη δουλειά τους και τις συλλογές. Εργαστήριο υδροβιολογίας 11.00-12.00. Εργαστήριο βοτανικής 12.00-13.00 Εργαστήριο ζωολογίας 13.00-14.00 (Ηλικίες: από 8 ετών)
Επιδαπέδιο διαδραστικό παιχνίδι με την Fair Trade
«Ταξιδεκπαιδεύοντας έναν δίκαιο και αλληλέγγυο κόσμο». Μικροί και μεγάλοι προβληματίζονται πάνω στα ζητήματα της υπεύθυνης καταναλωτικής συμπεριφοράς με βιωματικό τρόπο. Μια συνηθισμένη πράξη όπως οι καθημερινές μας αγορές, γίνεται αμέσως πιο σημαντική όταν μάθουμε πως παγκόσμια προβλήματα όπως εκμετάλλευση, παιδική εργασία, φτώχεια και κοινωνική αδικία κρύβονται σε πολλά από τα προϊόντα που κουβαλάμε στα σπίτια μας. (Ώρες: 10.00-14.00. Ηλικίες: από 5 ετών).
Παιδικά εργαστήρια
Για παιδιά 4 – 6 ετών με τους γονείς τους: «Ποιο ζουζούνι να διαλέξω την αρχή για να γυρέψω!»: Ένα παιχνίδι για τη βιοποικιλότητα και τη θεωρία της εξέλιξης του Κάρολου Δαρβίνου. Με βάση το βιβλίο «Ένα ζουζούνι παραπάνω: η ζωή και οι περιπέτειες του Δαρβίνου» (εκδόσεις Μεταίχμιο) τα παιδιά εξερευνούν παίζοντας τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται τα πλάσματα πάνω στον πλανήτη αλλά και έρχονται σε επαφή με την πειραματική διαδικασία που ακολούθησε ο Δαρβίνος στο ταξίδι του για την εξέλιξη των ειδών.
Για παιδιά α’, β’, γ’, δημοτικού: Ο Ηρακλής και η Λερναία Ύδρα (στις 11.00) / Ο Ηρακλής και το λιοντάρι της Νεμέας (στις 13.00). Στους μύθους του Ηρακλή σήμερα μπορούμε να βρούμε τις αναζητήσεις του ανθρώπου παλαιότερων εποχών. Στην προϊστορία, ο άνθρωπος προσπαθεί να επιβιώσει. Κυνηγά άγρια ζώα, συγκεντρώνει καρπούς, εξημερώνει την άγρια φύση. Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα απηχούν οι μύθοι του Ηρακλή με τα ζώα και τα τέρατα. Ο προϊστορικός άνθρωπος έχει την ανάγκη ενός συμπαραστάτη για να αντιμετωπίσει το φυσικό περιβάλλον, που του προκαλεί φόβο. Ο Ηρακλής εξοντώνοντας τα άγρια θηρία απαλλάσσει τον άνθρωπο από τους φόβους του. Τα εργαστήρια στοχεύουν στη μύηση των παιδιών στην έννοια της επιβίωσης στην άγρια φύση με έναυσμα τα ζώα που αποτέλεσαν αντικείμενο άθλων του Ηρακλή.
Για παιδιά δ’, ε’, στ’ δημοτικού και γυμνασίου: «Αιολική ενέργεια, Ο άνεμος στην ζωή μας». Επιστημονικό εργαστήριο για την αιολική ενέργεια.
Για παιδιά δημοτικού: «Τι γίνεται στην πόλη των σκουπιδιών;» Φτιάχνουμε ένα βιβλίο για το περιβάλλον. Στόχος του εργαστηρίου είναι η γνωριμία των παιδιών με τη διαδικασία παραγωγής ενός βιβλίου και η ανάδειξη της ικανότητάς τους να συνθέσουν μια ιστορία με νόημα και μήνυμα για τα προβλήματα του περιβάλλοντος που επηρεάζουν τη ζωή μας. Με απλά μέσα (χαρτόνια, χαρτιά, μπογιές, κορδόνια) τα παιδιά θα κατασκευάσουν ένα 16σέλιδο βιβλίο, θα συνθέσουν μια ιστορία για το περιβάλλον και θα την εικονογραφήσουν δίνοντας μορφή αλλά και το δικό τους προσωπικό τέλος με βάση μια ιστορία που εμείς έχουμε ετοιμάσει. (Ώρες: 11.00-12.30 και 13.00-14.30)
Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια θα γίνονται την ίδια ημέρα (Κυριακή 20/5) στην είσοδο του Κέντρου ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά. Ώρες λειτουργίας του τριήμερου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Παρασκευή 9.00-14.30, Σάββατο και Κυριακή 10.00-16.00. Τηλέφωνο: 210 8015870 / www.gnhm.gr