Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έκλεισε απρόσμενα το ¼ περίπου του Τμήματος Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων. Ορισμένα από τα πιο εύθραυστα κομμάτια αφαιρέθηκαν από αίθουσες, που παραμένουν ανοικτές, προκειμένου να προφυλαχθούν από τους κραδασμούς που προκαλεί η χρήση τρυπανιών κάτω από την πτέρυγα. Δεν έγινε καμία δημόσια ανακοίνωση ούτε για τη γεώτρηση, ούτε για κλείσιμο αιθουσών ούτε για μετακίνηση αντικειμένων.

Οι οικοδομικές εργασίες που ξεκίνησαν περίπου έξι εβδομάδες πριν γίνονται στο πλαίσιο της ανακαίνισης του Costume Institute του Μουσείου, ενός μεγαλόπνοου εγχειρήματος που χρηματοδοτήθηκε με δωρεά 10 εκατ. δολ. από το ζεύγος Lizzie και Jonathan M. Tisch. Τα αντικείμενα που αποσύρθηκαν από τους εκθεσιακούς χώρους δεν θα επιστρέψουν στη θέση τους παρά κάποια στιγμή μέσα στο 2014, όταν το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον Harold Holzer, αντιπρόεδρο του Μουσείου, «έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες σε όλες τις αίθουσες που μετρούν τους κραδασμούς», και ότι επομένως υπάρχει ο απαραίτητος εξοπλισμός για να εξασφαλιστεί η προστασία όλων των συλλογών. Καθώς οι εργασίες εισέρχονται σε μία φάση όπου θα υπάρξουν κραδασμοί, «οι επιμελητές αποφάσισαν να αποσύρουν αντικείμενα» εξηγεί. Δεν ήταν σε θέση να απαντήσει εάν το επίπεδο των κραδασμών εξαιτίας των οικοδομικών εργασιών ήταν υψηλότερο απ’ ό,τι περίμεναν. Ο Holzer είπε επίσης ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα αντικείμενα αλλά ότι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης έχει την υποχρέωση να προβεί σε «ένα επιπλέον μέτρο» προκειμένου να προφυλάξει τα έργα τέχνης. Το Μουσείο αρνήθηκε να απαντήσει στο εάν οι εργασίες περιλαμβάνουν τη διάνοιξη οπών στο βραχώδες υπόστρωμα κάτω από τα θεμέλια του μουσείου.

Αυτή τη στιγμή, κλειστές παραμένουν περίπου οκτώ αίθουσες και ειδικοί εκθεσιακοί χώροι. Καθώς οι εργασίες προχωρούν, το γεγονός θα επηρεάσει και άλλες συλλογές της αιγυπτιακής πτέρυγας. Ο Holzer είπε ότι στο μέλλον οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο αιθουσών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Μουσείου, ενώ θα δημοσιευθούν σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των εργασιών στην αιγυπτιακή πτέρυγα.