Τα μουσεία γιορτάζουν έξω από τα… μουσεία. Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012, οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη μία σειρά πρωτότυπων δράσεων κατά μήκος του άξονα της Αριστοτέλους.
Την Παρασκευή 18, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, μουσειολόγοι, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και φοιτητές προσκαλούν το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μία περιήγηση διάρκειας περίπου 90 λεπτών σε τέσσερα σημεία με ιδιαίτερη σημασία για το παρελθόν και το παρόν της πόλης: τη Ρωμαϊκή Αγορά, τον ναό Παναγίας Χαλκέων, τα Λουτρά Παράδεισος και την Πλατεία Αριστοτέλους.
Στόχος των δράσεων είναι να προβληθεί σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους ένας εικονοποιημένος σχολιασμός για το μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα για το 2012 είναι: «Το Μουσείο σε έναν κόσμο που αλλάζει. Νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις».
Στη Θεσσαλονίκη ο εορτασμός διοργανώνεται από την Εταιρεία Ελλήνων Μουσειολόγων και το διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Μουσειολογία» του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, τις εφορείες του ΥΠΠΟΤ, τη μητρόπολη και το δήμο Θεσσαλονίκης.
«Φέτος, λόγω της κρίσης, καθώς δεν είχαμε και χρήματα, είπαμε να βγούμε έξω από τους τοίχους του πανεπιστημίου και το… καβούκι στο οποίο βρισκόμαστε», εξηγεί στον «Αγγελιοφόρο» η Ματούλα Σκαλτσά, καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και Μουσειολογίας του ΑΠΘ. «Θελήσαμε να δείξουμε πώς οι μουσειολόγοι αντιλαμβανόμαστε τον πολιτισμό σε σχέση με τον κόσμο και το μνημείο σε σχέση με τον άνθρωπο. Ο άξονας της Αριστοτέλους δίνει τη δυνατότητα να αναδειχτεί η πολιτιστική διαχρονία και η πολυπολιτισμικότητα της Θεσσαλονίκης. Είναι ενδιαφέρον ότι και σήμερα άλλα κοινωνικά στρώματα χρησιμοποιούν την Αριστοτέλους πάνω από την Εγνατία, άλλα στο τμήμα ώς την Τσιμισκή, άλλα στην Παραλία».
Το κοινό που θα συμμετάσχει στις δράσεις θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την προβολή βίντεο στην Κρυπτή Στοά της Αρχαίας Αγοράς το οποίο εξηγεί τι είναι το μουσείο και τι κάνουν οι μουσειολόγοι, ενώ θα γίνει ερμηνεία του συγκροτήματος της Αγοράς σε σχέση με το χτες και το σήμερα. Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η κ. Σκαλτσά, η διαδρομή θα συνεχιστεί: στο Μπέη Χαμάμ μέσα από την αντιστοίχιση της έννοιας του λουτρού στο παρελθόν και το παρόν, στην Παναγία Χαλκέων σε σχέση με θέματα όπως ποια κοινωνία έφτιαξε το ναό, τι σημαίνει η λειτουργία του και τι ένα στασίδι, και, τέλος, στην πλατεία Αριστοτέλους, το σχεδιασμό της από τον Εμπράρ και τη θέση της στον αστικό ιστό.
Σε ένα δεύτερο πρότζεκτ που θα διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη —όπως και σε άλλες 12 πόλεις— μουσειολόγοι θα επισκεφτούν τα σχολεία, θα προβάλουν βίντεο και θα συζητήσουν με τους μαθητές για το πώς το μουσείο σχετίζεται με το σχολείο αλλά και τη διασκέδαση και τη χαλάρωση, ως άτυπος χώρος γνώσης, εμπειριών και αυτογνωσίας. Την ευθύνη της δράσης αυτής έχει η Τάνια Βλαχομήτρου.