Στα ανατολικά του ναού της Ίσιδας στο νησί Φίλες της Άνω Αιγύπτου αρχαιολόγοι και εργάτες έχουν ανασκουμπωθεί. Καθαρίζουν και συντηρούν του μεγάλους ογκόλιθους που κάποτε αποτελούσαν το ναό της Αθώρ. Ο ναός αποκαθίσταται προκειμένου να ξανανοίξει τις πύλες του στο κοινό τον επόμενο μήνα.

Η Αθώρ, ή Χατ-Χορ στα αιγυπτιακά, ήταν μία από τις σημαντικότερες θεότητες της αιγυπτιακής θρησκείας και συγκέντρωνε πλήθος ιδιοτήτων. Κόρη του Ρα, σύζυγος ή μητέρα του Ώρου, προσωποποίηση του ήλιου, δημιουργός του ουρανού, προστάτιδα των ζωντανών και βασίλισσα των νεκρών. Επίσης, ήταν η θεά της ομορφιάς, του έρωτα (εξ ου και οι αρχαίοι Έλληνες την ταύτιζαν με την Αφροδίτη), αλλά και της ευθυμίας, της μουσικής. Ο ναός της θεωρούνταν χώρος της μέθης και της χαράς.

Σε έναν από τους ναούς τους, εκείνον του νησιού Φίλες, πάντως, ο χρόνος άφησε ανεξίτηλα σημάδια. Ο ναός είχε ανεγερθεί από τον βασιλιά Πτολεμαίο ΣΤ΄ και διακοσμηθεί από τον Πτολεμαίο Ζ΄ και τους Ρωμαίους αυτοκρατόρες Αύγουστο και Τιβέριο. Πολλοί από τους ογκόλιθους του ναού γνώρισαν μεγάλες φθορές, οι τοίχοι του φέρουν ρηγματώσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Αρχαιοτήτων, οι κατεστραμμένοι ογκόλιθοι του ναού αντικαταστάθηκαν με νέους, ενώ τα τμήματα που είχαν αποκολληθεί επέστρεψαν στην αρχική τους θέσης. Επίσης, διορθώθηκαν οι ατυχείς επεμβάσεις συντήρησης που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Ο ναός αποτελείται από ένα περιστύλιο με 14 κίονες που φέρουν τα λεγόμενα αθωρικά κιονόκρανα (το οποίο και στις τέσσερις όψεις του είχε ένα από τα πρόσωπα της θεάς), έναν πρόναο και έναν υπαίθριο χώρο τελετουργιών που βλέπει στον Νείλο. Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά ανάγλυφα του ναού, ξεχωρίζει εκείνο που απεικονίζει ομάδα μουσικών που παίζουν μουσική μπροστά σε σύναξη αρχαίων αιγυπτιακών θεοτήτων.