Δύο φωτογράφοι, η Άννα Μαρία Χατζηστεφάνου και ο Φώτης Γ. Πλέγας, απευθύνθηκαν στους κατοίκους της περιοχής, που χαρτογραφείται γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και ζήτησαν να φωτογραφηθούν στους εκθεσιακούς χώρους του, καθώς και στον «Κήπο του Μουσείου».

Με αφορμή τη φωτογραφική δουλειά του Theo Chalmers στο Ashmolean Museum της Οξφόρδης, το 2009, οι καλλιτέχνες έδωσαν τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να εκφράσουν την προσωπική τους σχέση με τον συγκεκριμένο χώρο δημιουργώντας μια εικόνα – αντανάκλαση του νέου, σημαντικού ρόλου, που μπορεί και θα πρέπει να παίξει το Μουσείο στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της πρωτεύουσας. Ρόλου που υπαγορεύεται από τις αλλαγές και τις μετατοπίσεις στις κοινωνικές, γεωγραφικές και ιδεολογικές ισορροπίες και ανάγκες, που διαμορφώνουν τη σημερινή Αθήνα.

Τριάντα δύο άτομα όλων των ηλικιών φωτογραφήθηκαν σε διαφορετικά σημεία, που συναποφασίστηκαν με τους φωτογράφους. Στον φακό αποτυπώνονται οι διαφορετικές όψεις της ιστορικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ταυτότητας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου διαχρονικά από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, ταυτόχρονα δε φωτίζονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όψεις της σχέσης εκτεθειμένων και «δραστών» με το Μουσείο.

Η έκθεση, με τίτλο «Στάση: ΜΟΥΣΕΙΟ» εντάσσεται στις πολιτιστικές δράσεις του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα εγκαίνια -με ελεύθερη είσοδο και διάρκεια έως τις 8 Ιουνίου- θα πραγματοποιηθούν στις 8 Μαΐου 2012, στις 20:00. Ωράριο λειτουργίας, Δευτέρα, 1.30 – 8.00, Τρίτη έως Κυριακή, 8.00 πμ. έως 3 μ.μ.