Με στόχο να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής, η πρωτοβουλία «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» αποτελεί ένα εγχείρημα του Goethe-Institut με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχαιολογικού Μουσείου 30, Θεσσαλονίκη) και εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι των Πολιτισμών».
Πρόκειται για το έργο πέντε διακεκριμένων φωτογράφων από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων που απεικονίζουν εκ νέου μια σειρά από μοναδικά μνημεία της οθωμανικής περιόδου: Οι φωτογράφοι: Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Ivan Petrovic-Σερβία, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο, αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση, με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά. Μέσω της επιμέλειας των ιστορικών, η έκθεση θα προσεγγίσει ξανά τη σημασία που έχει για μας σήμερα το κοινό παρελθόν ενώ ταυτόχρονα, είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Την επιστημονική εποπτεία έχει η Χριστίνα Κουλούρη, ενώ συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Μαζάουερ.
Ένα πλούσιο περιεχόμενο εξερεύνησης και γνώσης καθώς και ένας διαδραστικός χάρτης δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες: επισκέπτες, εκπαιδευτικούς και μαθητές να δουν τα μνημεία, να ενημερωθούν για την ιστορία τους και την σημερινή τους κατάσταση. Στόχος είναι όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και το να ενθαρρυνθεί η επισκεψιμότητα και η προστασία αυτών των μνημείων, καθώς και η δημιουργία μιας χρήσιμης βάσης συγκέντρωσης στοιχείων από περαιτέρω έρευνες.
Το ταξίδι των αισθήσεων
Η έκθεση περιλαμβάνει και μια πρωτότυπη ενότητα που έχει ως στόχο να προσφέρει μια βιωματική εμπειρία της εποχής μέσα από τις αισθήσεις. Οι επισκέπτες θα “ταξιδέψουν” στο χρόνο μέσα από τις μυρωδιές της εποχής (με την επιμέλεια του Ορέστη Δαβία): το ροδέλαιο, το γιασεμί και τη μαστίχα, αρώματα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων και που παραμένουν δημοφιλή και χρήσιμα ακόμη και σήμερα.
Και ιστορικό ντοκιμαντέρ…
Στις 9 Μαίου 2012, ώρα 19.30 θα προβληθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Goethe-Institut, Bασιλίσσης Όλγας 66, το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ξεχασμένα Βαλκάνια» με χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού (σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, διάρκεια: 30’, στα αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους).