Η ομαδική εργασία δεν διευκολύνει τον άνθρωπο μονάχα επειδή μοιράζεται με άλλους τα βάρη συγκεκριμένων εγχειρημάτων. Η ικανότητα του ανθρώπου να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα σε μια ομάδα υποδηλώνει, κατά τους επιστήμονες, και πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο. Επιστήμονες από την Ιρλανδία και τη Σκωτία ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι εμφανώς πιο εξελιγμένος σε σύγκριση με εκείνον των προγόνων του, επειδή βασίζεται στην ομαδική εργασία.

«Η μετάβαση σε μια πιο πολύπλοκη κοινότητα, τα μέλη της οποίας συνεργάζονται μεταξύ τους, μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου» λέει ο Luke McNally από το Trinity College του Δουβλίνου. Ο McNally και οι συνάδελφοί του εξέτασαν δύο περιπτώσεις ανθρώπων με προβλήματα, οι οποίοι είχαν την επιλογή είτε να συνεργαστούν είτε όχι μεταξύ τους.

Το συμπέρασμα που δημοσίευσαν πρόσφατα οι ερευνητές στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού “Proceedings of the Royal Society B” είναι σαφές: Όσο πιο ανεπτυγμένος ήταν ο εγκέφαλος, τόσο περισσότερη διάθεση έδειχναν τα άτομα να βοηθήσουν το ένα το άλλο.

Ο ανθρωπολόγος Robin Dunbar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ικανότητα των ανθρώπων για ομαδική εργασία δεν είναι απεριόριστη. Ένας άνθρωπος μπορεί να διαχειριστεί ένα δίκτυο 150 ατόμων (αυτό είναι το όριο), ενώ ένα δίκτυο 500 μελών θα χρειαζόταν τον… διπλάσιο εγκέφαλο από αυτόν του σύγχρονου ανθρώπου. Και προκειμένου να συνεργαστεί ένα άτομο με όλους του κατοίκους της Γης, θα χρειαζόταν εγκέφαλο μεγέθους ενός σπιτιού!