Ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα οι εργασίες οι οποίες στοχεύουν να αναδείξουν την περιοχή γύρω από το κάστρο της πόλης των Τρικάλων, όπως σημειώνει η Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά. Πρόσφατα υπήρξε έγκριση δημοπράτησης από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Συγκεκριμένα το έργο «Ανάδειξη της περί των τειχών του κάστρου της πόλης περιοχής», έχει ως Δικαιούχο και Φορέα Υλοποίησης το Δήμο Τρικκαίων, υλοποιείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και είναι συνολικού προϋπολογισμού 202.950 ευρώ.
Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της 19ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κρυσταλλία Μαντζανά, οι επεμβάσεις που προτείνονται, σκοπό έχουν τη δημιουργία της απαραίτητης πέριξ του κάστρου αντιπυρικής ζώνης και τη διαμόρφωση μονοπατιών για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών αλλά και τη διευκόλυνση περιπατητών.
Συγκεκριμένα προτείνονται υλοτομία ξερών κωνοφόρων, εργασία ρίψης μεμονωμένων δένδρων κωνοφόρων με μεταφορά και στοίβαξη των προϊόντων. Κλαδεύσεις για τον πλευρικό καθαρισμό του μονοπατιού και την απομάκρυνση της υποβλάστησης. Απομάκρυνση των υπολειμμάτων των υλοτομιών και συγκέντρωση αυτών σε επιλεγμένες θέσεις. Δημιουργία μονοπατιών και διαδρόμων περιήγησης για την κίνηση των πεζών–επισκεπτών στο άλσος, για να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς, αισθητικούς λόγους ή για αναψυχή. Φυτεύσεις πλατύφυλλων ειδών για εμπλουτισμό της βλάστησης και τόνωση της αντιπυρικότητας. Διαμόρφωση θέσεων θέας με καθιστικά για στάση και ανάπαυση των πεζοπόρων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στη βόρεια και ανατολική πλευρά του κάστρου. Όπως και τοποθέτηση πέτρινης βρύσης, ξυλοκατασκευών για τα απορρίματα, πινακίδων σήμανσης κ.λπ. Και τέλος αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με ήπιο φωτισμό και υπογείωση των ηλεκτρομηχανικών εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με την πρόταση θα κατασκευασθεί περιπατητικός διάδρομος στη δυτική και βόρεια πλευρά εξωτερικά του βυζαντινού κάστρου μήκους 350 μ., πλάτους 2 μ., κατασκευασμένος από μια στρώση υπόβασης 0,10 μ. και μια στρώση κοκκινόχωμα πάχους 0,10 μ., οι οποίες θα είναι εγκιβωτισμένες σε σανίδες από ξύλο καστανιάς πάχους 3 εκατ., στερεωμένες εξωτερικά με έμπηξη ξύλινων πασάλων.
Ο υπό κατασκευή διάδρομος έχει αφετηρία υφιστάμενο πλάτωμα – χώρο στάθμευσης στη δυτική πλευρά. Στη συνέχεια έως και την υφιστάμενη στην ΝΑ πλευρά κλίμακα λόγω της πυκνής βλάστησης και των κλίσεων του εδάφους ο περιπατητικός διάδρομος θα είναι ξύλινος μήκους 300 μ. και για να επιτευχθεί το απαιτούμενο πλάτος (1,20 μ.) θα κατασκευαστούν ξύλινες κατασκευές που θα γεφυρώνουν τα χωμάτινα τμήματα. Παράλληλα προβλέπονται μικρές και στενές οδοί που θα συνδέουν την περιοχή με τις οδούς Κουτσομυλίων και Προφήτη Ηλία.
Οι επεμβάσεις, σύμφωνα με την κ. Μαντζανά, θα γίνουν στο ίχνος της υφιστάμενης πορείας – φυσικό μονοπάτι, χωρίς να θιγεί το πράσινο, το οποίο θα εμπλουτιστεί με νέα φύτευση, όλες οι εργασίες εκτός των υλοτομικών θα γίνουν με τη χρήση μηχανικών και χειροκίνητων μέσων, ενώ στο τελευταίο σημείο του διαδρόμου (ξύλινος διάδρομος) και ανατολικά πέριξ των τειχών οι εργασίες και η μεταφορά υλικών θα πραγματοποιηθούν με τροχήλατα μέσα, καθώς και χειρωνακτικά, με παράλληλη διαμόρφωση διαδρόμου, πλάτους 1,20 μ.