Πρόγραμμα με συνέχεια, και με σκοπό την πλήρη ανάρτηση των ανασκαφικών δεδομένων από τις έρευνες του ΥΠΠΟΤ ανά την Ελλάδα, θεωρείται από τους αρμόδιους του υπουργείου η πρόσφατη περιληπτική ανάρτηση του έργου των ΕΠΚΑ και ΕΒΑ κατά τη δεκαετία 2000 – 2010 στο διαδίκτυο.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται από τις ανακοινώσεις τόσο του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, όσο και της γ.γ. του ΥΠΠΟΤ Λίνας Μενδώνη σχετικά με το πρόγραμμα κατά την πρόσφατη παρουσίασή του ψηφιοποιημένου αρχαιολογικού έργου.
«Η ψηφιακή έκδοση μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός της ψηφιοποίησης του αρχαιολογικού δελτίου από την πρώτη του φάση και στη συνέχεια την τροφοδότηση με όλο το κομμάτι των αρχαιολογικών ερευνών που θα έχει το αρχαιολογικό δελτίο και στη συμβατική του μορφή» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Μενδώνη. Συμπληρώνοντας είπε ότι χωρίς να λείψει το Αρχαιολογικόν Δελτίον ως έντυπο – μέσω του προγράμματος, το οποίο θα προχωρήσει το ΤΑΠ στη νέα πρόσκληση η οποία πρόκειται να εκδοθεί σύντομα στα πλαίσια της ψηφιακής σύγκλησης – , το περιεχόμενό του θα είναι πια προσβάσιμο σε όποιον ενδιαφερόμενο. Στα πλαίσια αυτά, η κ. Μενδώνη έκανε λόγο για την ανάγκη απόδοσης σύνθετων εργασιών στην επιστημονική κοινότητα «όχι μόνο για να κάνουμε το υλικό προσιτό , αλλά για να καταθέσουμε και τη δική μας , εννοώ την αρχαιολογική υπηρεσία, τη δική της άποψη».
Όσο για τον υπουργό, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ως συνέχεια των καινοτόμων κινήσεων του υπουργείου. Μεταξύ των παραπάνω κατέταξε το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο, το πρόγραμμα αναβάθμισης υπηρεσιών στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις αρχαιοογικές έρευνες, τις επιτυχίες στη μάχη κατά της αρχαιοκαπηλίας, τις εκθέσεις του εξωτερικού και το πρόγραμμα αναβάθμισης των θεμάτων ασφαλείας.
«Ο απολογισμός του ανασκαφικού έργου που θα παρακολουθήσετε σε λίγο, καθώς και όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποδεικνύουν δύο πράγματα. Πρώτον, πως όταν θέλουμε, μπορούμε. Ακόμα και με λιγότερα. Δεύτερον, ότι αν υπάρχει ένας τρόπος να βγούμε απ’ τη δεινή κρίση την οποία ζούμε, αυτός είναι η επένδυση στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα», κατέληξε ο υπουργός.