Ίχνη ανθρώπων που έζησαν πριν από τέσσερις με πέντε χιλιάδες χρόνια αποκαλύπτουν αρχαιολόγοι που εργάζονται με σύγχρονες μεθόδους αποτύπωσης του εδάφους στο νησί Σκόμερ της Ουαλίας (Ηνωμένο Βασίλειο).

Σήμερα το Σκόμερ είναι ένα έρημο νησί, διάσημο για το παρθένο περιβάλλον του και τα θαλασσοπούλια «πάφινς» (puffins) που φωλιάζουν εκεί.  Αρχαιολογικές έρευνες στο νησί κατά το παρελθόν είχαν δείξει την ύπαρξη ερειπίων προϊστορικών οικιών. Μετά τη δεκαετία του 1980 όμως δεν είχε γίνει περαιτέρω έρευνα, ενώ πιστευόταν ότι η εκτεταμένη άρωση του εδάφους μέχρι και τη δεκαετία του 1950 είχε εξαφανίσει κάθε ίχνος αρχαίας δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο δρα Toby Driver (Royal Commission on the Ancient and Historical Monuments of Wales) όμως, η περιοχή ήταν σε πλήρη δράση για τα προηγούμενα 5.000 χρόνια. Η έρευνα του δρα Driver και της ομάδας του ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο, με ψηφιακή σάρωση του εδάφους η οποία αποτύπωσε λεπτομέρειες όπως θεμέλια οικιών, καλλιεργημένη γη κ.α. Φέτος, οι αρχαίολόγοι, συνοδευμόμενοι και από συναδέλφους τους του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, συνέχισαν με γεωφυσική έρευνα η οποία έχει σαν αποτέλεσμα μια «ακτινογραφία» του εδάφους και του οτιδήποτε υπάρχει μέσα σε αυτό. Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στο νησί, ενώ τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η γη σώζει ακόμα – αντίθετα από ότι πιστευόταν –  πολλά τεκμήρια της ζωής των ανθρώπων του νησιού. Σε κάποια τμήματα μάλιστα δεν έχει πραγματοποιηθεί βαθιά άρωση, πράγμα που σημαίνει ότι το έδαφος παραμένει αναλλοίωτο από τη Ρωμαϊκή εποχή. «Σήμερα γνωρίζουμε ότι το κέντρο του νησιού είχε κατοικηθεί κατά την Εποχή του Σιδήρου και ίσως πριν τους Ρωμαίους, γεγονός που σημαίνει ότι σχεδόν όλο το νησί ήταν σε δραστηριότητα για δύο με τρεις χιλιάδες χρόνια», λέει ο δρ Driver  για να συμπληρώσει ότι εδώ μπορούμε να δούμε προϊστορικά χωράφια και ίχνη της ζωής της Εποχής του Σιδήρου καθώς και των Κελτών.

Η ομάδα θα συνεχίσει τις εργασίες της με την ελπίδα για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.