Τα ερείπια μεγαλοπρεπούς ναϊκού κτίσματος των αρχών του 5ου αι. π.Χ. αποκάλυψαν Ρώσοι αρχαιολόγοι στη χερσόνησο του Ταμάν, στις ακτές του Ευξείνου Πόντου.
Σύμφωνα με τον ανασκαφέα Νικολάι Σουντάρεφ, το κτίσμα, που βρέθηκε κοντά στο χωριό Βέστνικ, έχει κατασκευαστεί με μεγάλη επιμέλεια και τηρώντας όλους τους κανόνες της κλασικής τέχνης. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την υπόθεση ότι χορηγός του δεν ήταν κάποιος ιδιώτης αλλά κάποια κρατική οντότητα. Οι αρχαιολόγοι μιλούν για το Βασίλειο του Βοσπόρου που είχε τότε ξεκινήσει να ακμάζει ενώ είναι επίσης γνωστό ότι η χερσόνησος του Ταμάν διατηρούσε από τον 6ο αι. στενές εμπορικές επαφές με τη Μίλητο.
Μεταξύ των ευρημάτων συγκαταλέγεται ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας που εικονίζεται να βαστά την κόρη της Περσεφόνη, το οποίο βρέθηκε στο «άδυτο». Το εύρημα βοήθησε τους αρχαιολόγους να ταυτίσουν το κτίσμα ως ναό των δύο θεοτήτων της γονιμότητας της γης.
Ο όλος χαρακτήρας του ναού όμως και η σχέση του με τη γύρω περιοχή αποτελεί ακόμη μυστήριο. Χρονολογικά τοποθετείται από τον κ. Σουντάρεφ σε μια περίοδο κατά την οποία η περιοχή είχε αποικισθεί από μη Έλληνες – τη φυλή των Σιντίων. Βρίσκεται επίσης στην κορυφή λόφου στις παρυφές του οποίου έχει εντοπιστεί σημαντική νεκρόπολη της φυλής αυτής. Η περαιτέρω ανασκαφή ίσως αναδείξει περισσότερα χαρακτηριστικά του ναού και της λατρείας που πραγματοποιούνταν σε αυτόν.