Ίχνη διαμελισμού από λιοντάρια αλλά και από ανθρώπους είχε ένα μαμούθ το οποίο αποκαλύφθηκε σχεδόν άθικτο στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Mammuthus  που ειδικεύεται στη μελέτη των προϊστορικών αυτών ζώων, το μαμούθ, το οποίο ονομάστηκε Yuka,  βρέθηκε, κατεψυγμένο στους πάγους της Βόρειας Σιβηρίας από κυνηγούς ελεφαντόδοντου. Από την πρώτη στιγμή εντύπωση προκάλεσε το τρίχωμά του, το οποίο έχει σπάνια ξανθορόδινη απόχρωση, αλλά και το κρέας του, το οποίο σε αρκετά τμήματα διατηρούνταν ακόμη φρέσκο, τουλάχιστον στην όψη!

Προσεκτικές έρευνες των επιστημόνων όμως έδειξαν όχι μόνο τη σπανιότητα του λειψάνου αλλά και το γεγονός ότι αυτό θα ήταν επιθυμητή λεία για χιλιάδες χρόνια! Ένδειξη γι αυτό τα τραύματα που είχαν αφήσει επάνω του λιοντάρια αλλά και άνθρωποι.  Αρχαιότερες ήταν οι επεμβάσεις των ανθρώπων: μια τεράστια εγκοπή στο δέρμα του ξεκινούσε από το κεφάλι και έφτανε τη σπονδυλική στήλη ενώ οστά από το κρανίο, τα πλευρά και τα πόδια είχαν αφαιρεθεί επιδέξια. Όλα αυτά συστήνουν ότι το άτυχο μαμούθ είχαν βρει πρωτόγονοι κυνηγοί, οι οποίοι είτε το σκότωσαν οι ίδιοι είτε το βρήκαν σκοτωμένο και προσπάθησαν να αποσπάσουν τμήματά του. Νεότερα ήταν τα τραύματα από λιοντάρια, τα οποία βρήκαν το νεκρό αλλά καλοδιατηρημένο μαμούθ και προσπάθησαν να το φάνε.

Οι επιστήμονες θεωρούν το εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό καθώς χρονολογώντας το 10.000 χρόνια πριν από σήμερα, βλέπουν σε αυτό κάποια από τα αρχαιότερα ίχνη δραστηριότητας μεταξύ του ανθρώπου και του εξαφανισμένου αυτού ζώου.