Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε κονδύλι ύψους 105 εκατ. ευρώ για τη διάσωση ενός από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον κόσμο, την αρχαία πόλη της Πομπηίας.

Τον τελευταίο καιρό εκφράστηκαν έντονες ανησυχίες για τη θέση, όπου η ηφαιστειακή τέφρα έπνιξε μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη το 79 μ.Χ.

Μια σειρά από μνημεία καταστράφηκαν, εν μέρει ή ολοσχερώς, όπως ο «Οίκος των Μονομάχων», 18 μήνες πριν.

Η Ιταλία, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκριναν το κονδύλι ενός μεγάλου προγράμματος αναστήλωσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι δήλωσε ότι στόχος είναι διασωθούν «όλες οι insulae (οικοδομικά τετράγωνα) που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν σε έναν από τους σημαντικότερους τόπους της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μεταξύ των πρώτων εργασιών που θα διενεργηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος είναι αυτές που θα γίνουν στην «Casa di Sirico», οικία που πιστεύεται ότι ανήκε σε δύο εύπορα αδέλφια. Το ίδιο και ο Οίκος των Μονομάχων είναι στις προτεραιότητες του προγράμματος.

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Πομπηία περίπου 2,5 εκατ. τουρίστες. Παρά τα έσοδα που αποφέρουν οι επισκέπτες, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Πομπηίας έχει αφεθεί στην τύχη του και υποχρηματοδοτείται.

Η ομάδα Italia Nostra, που κάνει εκστρατείες για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιταλίας, και επανειλημμένως έχει επικρίνει τον τρόπο διαχείρισης της Πομπηίας, περιέγραψε αυτήν τη νέα επένδυση ως ένα «σημαντικό πρώτο βήμα».

Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι για να διασφαλιστεί η προστασία του συνόλου των αρχαιολογικών καταλοίπων της Πομπηίας σε βάθος χρόνου, θα χρειαστεί το διπλάσιο του ποσού που η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να επενδυθεί .