Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες απείλησαν να κατασχέσουν άγαλμα του 10ου αιώνα από την Καμπότζη, το οποίο βρίσκεται στον οίκο δημοπρασιών Σόθμπις. Το γλυπτό από ψαμμίτη φαίνεται πως κλάπηκε από τη θέση στην οποία ανήκε, έναν αρχαίο ναό στο πάλαι ποτέ Βασίλειο των Χμερ. Παρ’ όλα αυτά, ο Σόθμπις σχεδίαζε να το… βγάλει στο σφυρί.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τετάρτη, το άγαλμα του Ντουριοντάνα αφαιρέθηκε από τον ναό Prasat Chen στο Koh Ker στη βόρεια Καμπότζη, την περίοδο 1960-1970, εν μέσω του εμφυλίου. Το άγαλμα βρέθηκε στα χέρια ενός ιδιώτη συλλέκτη στο Βέλγιο, οι κληρονόμοι του οποίου συμφώνησαν πρόσφατα με τον Σόθμπις το έργο να πωληθεί επί παρακαταθήκη.

«Τον Απρίλιο του 2010, ο Σόθμπις εισήγαγε τον Ντουριοντάνα στις ΗΠΑ και προχώρησε σε συμφωνίες πώλησης του γλυπτού, παρότι ήταν εν γνώσει του οίκου δημοπρασιών ότι το άγαλμα είχε κλαπεί από τη θέση Koh Ker» σύμφωνα με έκθεση του εισαγγελέα Preet Bharara στη Νέα Υόρκη.

Επίσης, σύμφωνα με την εισαγγελική έκθεση, λίγο πριν από την προγραμματισμένη για τον Μάρτιο του 2011 δημοπρασία, η κυβέρνηση της Καμπότζης ζήτησε από τον Σόθμπις να αποσύρει το γλυπτό από τη δημοπρασία. «Ο Σόθμπις ναι μεν το απέσυρε από τη δημοπρασία, αλλά παραμένει στην κατοχή του» γράφει παρακάτω η έκθεση, η οποία συνόδευε το 27σελιδ κείμενο της μήνυσης, όπου περιγράφεται το ταξίδι του έργου τέχνης: από την είσοδο ενός ναού αφιερωμένου στον Βισνού (θεότητας των ινδουιστών) μέχρι τον πλούσιο οίκο δημοπρασιών στο Μανχάταν.

Σύμφωνα με το μηνυτήριο έγγραφο, η έλλειψη των κάτω άκρων του αγάλματος βοήθησε τους ειδικούς να επιβεβαιώσουν ότι είχε κλαπεί από τον Ναό Prasat Chen, καθώς τα πόδια του γλυπτού βρίσκονται στο ναό. Η σύνδεση μεταξύ των δύο (ποδιών και αγάλματος) έγινε αφότου το γλυπτό είχε ήδη πωληθεί σε δημοπρασία στην Ευρώπη και προοριζόταν να πουληθεί ξανά μέσω Σόθμπις. Το άγαλμα έφτασε στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο του 2010.

Σύμφωνα με το Associated Press, ο οίκος Σόθμπις δήλωσε ότι δεν είχε κανένα λόγο να πιστεύει ότι το γλυπτό είχε αποκτηθεί παράνομα. Συγκεκριμένα εκπρόσωπός του είπε: «Εξετάσαμε το γλυπτό και δεν είδαμε τίποτε ούτε μας παρουσιάστηκε ποτέ κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να προσδιορίζει το πότε το άγαλμα βγήκε από την Καμπότζη».

Το άγαλμα έχει ύψος 1,5 μ. και αναμενόταν να «πιάσει» 2 εκατ. δολάρια στη δημοπρασία.