Στην επιρροή διασημοτήτων της εποχής στους νέους  προκειμένου να στρατολογήσουν άνδρες για τις λεγεώνες τους φαίνεται ότι στρέφονταν οι αρχαίοι Ρωμαίοι. Ένδειξη γι αυτό μια  επιγραφή που βρέθηκε στην αρχαία πόλη Οινόανδα της σημερινής Τουρκίας και η οποία μνημονεύει τον ήρωα της πόλης Λεύκιο Σεπτίμιο Φλαβιανό Φλαβιλλιανό.

Επρόκειτο για έναν φημισμένο αθλητή της κλασικής πάλης και του  παγκρατίου, μιας βίαιης πολεμικής τέχνης αγαπητής σε Ελλάδα και Ρώμη. Σύμφωνα με την επιγραφή ο Λεύκιος είχε κερδίσει στη νεότητά του πρωταθλήματα και στα δύο είδη πάλης. Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Εκμεταλλευόμενος τη φήμη του, ξεκίνησε να δρα ως “κυνηγός στρατιωτικών ταλέντων”, νέων δηλαδή που θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις να καταταγούν στο στρατό της Αυτοκρατορίας. Μετά την επιλογή των κατάλληλων, ο Λεύκιος οδηγούσε σύμφωνα με το κείμενο τους άνδρες στην Ιεράπολη της Φρυγίας ώστε να εκπαιδευτούν.

Γιατί όμως ο Λεύκιος στράφηκε σε αυτές τις ενέργειες; Οι μαρτυρίες από διάφορα μνημεία στα Οινόανδα αναφέρουν ότι το έργο αυτό θεωρούνταν ιδιαίτερα μεγάλη προσφορά στην πολιτεία, καθήκον της οποίας ήταν να προμηθεύσουν το στρατό με άνδρες.Γι αυτό και ο ίδιος τιμήθηκε ιδιαίτερα, τόσο με το άγαλμα – χαμένο σήμερα –  στο βάθρο του οποίου βρέθηκε η επιγραφή, όσο και με φήμη που συνόδευσε ακόμη και τα μέλη της οικογένειάς του. Το παράξενο είναι όμως ότι δεν γνωρίζουμε αν ο ίδιος είχε υπηρετήσει ποτέ στον στρατό!