Το συγκρότημα Miletos İlyas Bey (Μπαλάτ) και οι Αλλιανοί διακρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2012.

Τα έργα συντήρησης του συγκροτήματος Miletos İlyas Bey είχε αναλάβει ο αρχιτέκτονας Cengiz Kabaoğlu, ο οποίος και έλαβε το βραβείο στην κατηγορία Συντήρησης. Το συγκρότημα (που χρονολογείται στο 1404) και βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Μιλήτου, στην πόλη Μπαλάτ της περιοχής του Αϊδινίου, αποτελείται από ένα τζαμί, έναν μαντρασά, ένα διπλό χαμάμ με χωριστά τμήματα ανδρών και γυναικών, κ.ά. Όσο για τη λουτρόπολη των Αλλιανών στην Πέργαμο, θυμίζουμε πως δύο χρόνια πριν είχε απασχολήσει τον Τύπο και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, καθώς κινδύνευε να καταστραφεί από το νέο φράγμα στην περιοχή Γιορτανλή. Τότε, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS), του ευρωπαϊκού προγράμματος Europa Nostra και της Ένωσης Ευρωπαίων Αρχαιολόγων, απηύθυναν επιστολή στην τουρκική κυβέρνηση καλώντας την να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να προφυλάξει «την κοινή κληρονομιά» των Αλλιανών. Φέτος, η «πρωτοβουλία Αλλιανοί» απέσπασε βραβείο στην κατηγορία Eιδικών υπηρεσιών.

Οι 28 νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ 226 σχεδίων συντήρησης που υποβλήθηκαν από 31 χώρες. Τα βραβεία χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες: Συντήρηση, Έρευνα, Ειδικές υπηρεσίες και Εκπαίδευση, κατάρτιση και ευαισθητοποίηση. Για κάθε κατηγορία υπάρχει ειδική κριτική επιτροπή που αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την Ευρώπη.