Το νερό στα περίφημα βενετσιάνικα κανάλια παφλάζει πάνω στα κτίρια λίγο ψηλότερα κάθε χρόνο – κι αυτό όχι μόνο εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Παρόλο που μελέτες είχαν δείξει ότι η κατάσταση είχε σταθεροποιηθεί, νέες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η ιστορική πόλη συνεχίζει να βυθίζεται, και μάλιστα να «γέρνει» ελαφρώς από τα ανατολικά.

«Η Βενετία φαίνεται πως εξακολουθεί να βυθίζεται, με ρυθμό περίπου 2 χιλιοστόμετρων το χρόνο» λέει ο γεωδαίτης Yehuda Bock, από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, και ο κύριος συγγραφέας της νέας έρευνας για το θέμα. Δεδομένου ότι η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας επίσης κατά 2 χιλιοστόμετρα το χρόνο, η στάθμη του νερού ανεβαίνει στην ουσία κατά 4 χιλιοστά ανά έτος. Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αν ο ρυθμός αυτός παραμείνει σταθερός, οι ερευνητές αναμένουν ότι η Βενετία θα έχει βυθιστεί κατά 80 χιλιοστά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών του Bock και των συνεργατών του θα δημοσιευθούν στις 28 Μαρτίου στην περιοδική έκδοση της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης Geochemistry, Geophysics, Geosystems.

Οι ερευνητές έχουν συνδυάσει μετρήσεις με GPS και δορυφορικών ραντάρ. Κατόρθωσαν έτσι να αποκτήσουν μια ακριβή εικόνα των μεταβολών της στάθμης του νερού της λιμνοθάλασσας. «Το GPS καταγράφει οποιαδήποτε κίνηση αφορά την υποχώρηση του εδάφους. Το ραντάρ από την πλευρά του, καταγράφει τις συσχετίσεις μεταξύ συγκεκριμένων σημείων της επιλεγμένης περιοχής. Ο συνδυασμός και των δύο προσφέρει χιλιάδες σημεία στο έδαφος, ”δεμένα” μεταξύ τους σε ένα απόλυτο πλαίσιο αναφοράς» εξηγεί ο Bock. Χάρη στα δορυφορικά ραντάρ, οι επιστήμονες ανακάλυψαν και μια ελαφρά κλίση του εδάφους προς τα ανατολικά, περίπου κατά ένα χιλιοστό το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το δυτικό τμήμα, όπου βρίσκεται η πόλη της Βενετίας, βρίσκεται ψηλότερα απ’ ό,τι τα ανατολικά της περίχωρα.

Οι νέες προστατευτικές «υδάτινες» πύλες της Βενετίας (το λεγόμενο σύστημα MOSE) θα μπορούσαν όμως να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, καταλήγουν οι ειδικοί.