Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε στο πλαίσιο συμποσίου με τίτλο «Η ιταλική συμβολή στο αρχαιολογικό έργο της Τουρκίας στην εκπαίδευση, την έρευνα και τις ανασκαφές» ότι η τουρκική κυβέρνηση δίνει μεγάλη βαρύτητα στη συνεργασία με την Ιταλία στο χώρο του πολιτισμού και της αρχαιολογίας.

Ο Γκιουνάι είπε συγκεκριμένα ότι «η συνεργασία αυτή είναι για εμάς πολύ σημαντική. Έχει γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο αυτό τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία. Πολλές ανασκαφές έχουν διενεργηθεί, στις οποίες εργάστηκαν πάνω από 120 Τούρκοι και 48 ξένοι αρχαιολόγοι». Από τις ξένες χώρες, τις περισσότερες ανασκαφές στην Τουρκία διεξάγουν η Ιταλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ, ενώ οι Ιταλοί αρχαιολόγοι έχουν υπ’ ευθύνη τους εννέα ανασκαφές και 15 ερευνητικά προγράμματα στη χώρα. Επίσης, παρέχουν υποστήριξη στις ανασκαφές του Παμούκαλε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να διατηρηθούν τα αρχαιολογικά κατάλοιπα στη χώρα και να ιδρυθούν νέα μουσεία για τη φύλαξη των έργων τέχνης που έρχονται στο φως. Στα άμεσα σχέδια του υπουργείου του είναι άλλωστε η επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κωνσταντινούπολης και των εκθεσιακών χώρων του Τοπκαπί.

Ο Γκιουνάι έθιξε και τα νέα μέτρα που απαιτούν από τους επικεφαλής των ανασκαφών να περνούν περισσότερο χρόνο στις ανασκαφικές θέσεις. «Θέλουμε και οι Τούρκοι ακαδημαϊκοί να γνωρίζουν τι συμβαίνει σε αυτές τις ανασκαφές. Θέλουμε, επίσης, τα αποτελέσματα των ανασκαφών να δημοσιεύονται τόσο στα τουρκικά, όσο και στα ιταλικά, τα γερμανικά και τα αγγλικά», δήλωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση απάλλαξε από τα καθήκοντά τους αρχαιολόγους που αισθανόταν πως δεν έδιναν την απαιτούμενη προσοχή στη δουλειά τους.

Ο Ιταλός πρέσβης στην Τουρκία, Τζιανπάολο Σκαράντε, από την πλευρά του, είπε ότι η Τουρκία και η Ιταλία έχουν μακρά παράδοση συνεργασίας και ότι αμφότερες οι χώρες διαθέτουν πλούσιους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η αρχαιολογία, τόνισε, είναι ένα από τα πολλά πεδία συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη.