Συγκλονιστική θεωρείται από αρχαιολόγους που ασχολούνται με τη βρετανική αρχαιολογία η ταφή μιας έφηβης που έζησε τον 7ο αι. μ.Χ. καθώς στον τάφο βρέθηκαν πολύτιμοι λίθοι αλλά και περίτεχνος σταυρός.

Η ταφή αποκαλύφθηκε κοντά στο Καίμπριτζ, σε συστάδα τεσσάρων τάφων της ίδιας περιόδου. Τυπολογικά συγκαταλέγεται στις “ταφές σε κλίνη” (bed burials), καθώς η νεκρή είχε τοποθετηθεί σε ξύλινο πλαίσιο που συγκρατούνταν από μεταλλικές λάμες. Μόνο δώδεκα τέτοιες ταφές έχουν αποκαλυφθεί στη Βρετανία ενώ συνδέονται με την άρχουσα τάξη των Αγγλοσαξόνων. Στο ότι το κορίτσι ανήκε στους ευγενείς συνηγορεί και το γεγονός ότι στον τάφο της βρέθηκαν ημιπολύτιμοι λίθοι – που θα βρίσκονταν στο εσωτερικό μιας μικρής τσάντας – και ένα μικρό μαχαίρι. Το συγκλονιστικότερο όμως εύρημα είναι ένας περίτεχνος σταυρός, μήκους 3,5 εκ. ο οποίος θα πρέπει να ήταν ραμμένος στα ρούχα της νεκρής.

Μόνο πέντε σταυροί είναι γνωστοί από την περίοδο εκείνη στη Βρετανία και μόνο ένας από αυτούς έχει βρεθεί σε “ταφή σε κλίνη”. Όλοι συνδέονται με την εισαγωγή του χριστιανισμού στη Βρετανία, η οποία τότε ήταν ακόμη παγανιστική. “Ο προσηλυτισμός στο χριστιανισμό ξεκίνησε από επάνω και προχώρησε προς τα κάτω” λέει η αρχαιολόγος Sam Lucy (Newnham College, Καίμπριτζ) μιλώντας για την διασπορά του χριστιανισμού από την άρχουσα τάξη. Κάτι που φαίνεται και από τον τάφο της έφηβης, καθώς “Αυτός ο σταυρός αντιπροσωπεύει το είδος αυτό του υλικού που κυκλοφορούσε στην ανώτερη σφαίρα της κοινωνίας”. Παρά το γεγονός αυτό, ο συνδυασμός του με κτερίσματα στην ταφή της έφηβης δείχνει ότι οι παγανιστικές πεποιθήσεις που σχετίζονταν με τη συνέχει και του σώματος μετά το θάνατο, δεν είχαν εντελώς σβήσει.

Αυτό στο οποίο στοχεύουν οι αρχαιολόγοι τώρα είναι η ανάλυση των οστών της νεκρής και η σύγκριση των αποτελεσμάτων με εκείνα από τα οστά των υπόλοιπων νεκρών που βρέθηκαν θαμμένοι στη συστάδα των τάφων, ώστε να δειχθούν πιθανές συγγένειες. Να σημειωθεί ότι στις υπόλοιπες ταφές δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι νεκροί ήταν χριστιανοί.