Για την απαξίωση της αρχαιολογικής έρευνας κάνουν λόγο σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, με αφορμή την 25η αρχαιολογική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι.
Στην ανακοίνωση, που έχει τη “σφραγίδα” του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) επίσημου συνδικαλιστικού τους οργάνου, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι τονίζουν ότι το αρχαιολογικό έργο ανά την Ελλάδα «είναι ένα έργο που παίζεται σε δύο “πράξεις”».
«Στην πρώτη, ένας αριθμός επιστημονικού και εργατοτεχνικού δυναμικού με ζήλο, μεράκι και περισσή αγάπη αποκαλύπτει, τεκμηριώνει και καταγράφει κάθε αρχαίο εύρημα. Στη δεύτερη, το επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με το μόνιμο της αρχαιολογικής υπηρεσίας καταγράφει τις πιο λαμπρές στιγμές της πρώτης συνοψίζοντας σε ουσιαστικές επιστημονικές επισημάνσεις. Οι δύο πράξεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους και απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκπεραιωθεί η δεύτερη είναι να έχει εκτελεστεί η πρώτη με τον ορθό τρόπο και τους κατάλληλους ανθρώπους. Οταν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα αποκλείονται από την εργασία γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης των εργολάβων ή γιατί ξεπέρασαν το επιτρεπτό διάστημα πενταετούς εργασίας, το έργο χάνει πολύτιμο εργατικό δυναμικό με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Οταν η διάθεσή μας να επενδύσουμε τις γνώσεις των πολυετών σπουδών μας έρχεται σε αντίθεση με την ασκούμενη πολιτική του ΥΠΠΟΤ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των κατασκευαστών, αντί της προστασίας των αρχαιοτήτων, τότε η “παράσταση” τελειώνει, οι κουρτίνες κλείνουν και το προσωπικό φεύγει από το επαγγελματικό σκηνικό. Με τους προβολείς να φωτίζουν την σκοτεινή εργασιακή πραγματικότητα του έκτακτου Έλληνα αρχαιολόγου και το προσωπικό δέσμιο των συμφερόντων, η δεύτερη πράξη – τα λαμπρά συνέδρια και οι ανακοινώσεις – είναι δύσκολο έως αδύνατον να πραγματοποιηθεί».
Να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος του ΣΕΚΑ ανακοίνωσε τις θέσεις του Συλλόγου σε ειδική παρέμβαση κατά τη διάρκεια της 25ης αρχαιολογικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.