Την αδελφοποίηση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης με την Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποφάσισε η επιτροπή εποπτείας, η οποία πρόκειται να διαμορφώσει σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η σχετική πρόταση, κατατέθηκε από το στέλεχος της επιτροπής εποπτείας και πρόεδρο της Βικέλειου Μιχ.Ταρουδάκη, ο οποίος υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς που διατηρούσε η Κρήτη με το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας, από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας εκτιμάται ότι έχει πρωτοχριστιανικές ρίζες και αποτελεί πιθανόν προέκταση της αρχαίας, πλούσιας και ξακουστής Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, διασώζει διαχρονικά τα ιστορικά στοιχεία της πορείας του ορθοδόξου γένους στη Νειλοχώρα και σε ολόκληρη την Αφρική και αποτελεί τον λύχνο που φώτιζε αδιάκοπα ακόμη και μέσα στους ζοφερούς και σκοτεινούς αιώνες της ιστορικής πορείας της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Από το έτος 2000 η Βιβλιοθήκη μπήκε σε μια νέα φάση χωροταξικής αναδιοργάνωσης, ψηφιοποίησης των συλλογών της και της διασύνδεσής της με διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Σήμερα η Πατριαρχική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρείας καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του ισογείου και του πρώτου ορόφου του οριζοντίου άξονα του Πατριαρχικού Οίκου. Οι δύο όροφοι εκσυγχρονίσθηκαν, οργανώθηκαν και εξοπλίσθηκαν.Περιλαμβάνει σαράντα χιλιάδες (40.000) και πλέον τόμους βιβλίων. Τρεις χιλιάδες (3.000) παλαιοτύπων από το 1460 μέχρι το 1800. Όλα αυτά είναι τοποθετημένα στα κυλιόμενα βιβλιοστάσια των έξι μεγάλων αιθουσών του ισογείου και του πρώτου ορόφου. Στον ισόγειο χώρο και καθώς εισέρχεται ο επισκέπτης αριστερά, υπάρχει ευρύχωρο, άνετο και σύγχρονο αναγνωστήριο. Δίπλα από το αναγνωστήριο βρίσκεται μικρή και φροντισμένη αίθουσα συσκέψεων και προβολών. Στον πρώτο όροφο ανέρχεται ο επισκέπτης ερευνητής από την κομψή ξύλινη σκάλα. Το τμήμα αυτό του πρώτου ορόφου έχει διαμορφωθεί ως χώρος επιστημονικών συναντήσεων υψηλών προδιαγραφών. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν όμορφες προθήκες στις οποίες εκτίθενται παλαίτυπα της Βιβλιοθήκης και παλαιά οθωμανικά έγγραφα.