Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα “Με Οδηγό τον Κρητικό Πολιτισμό ονειρευόμαστε … συμμετέχουμε δημιουργικά … ταξιδεύουμε” υλοποιεί το 13ο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Στο πλαίσιο του προγράμματος, στην αίθουσα προβολών του Γυμνασίου με συντονίστριες τις καθηγήτριες Δριμισκιανάκη Στέλλα, και Tζιράκη Μαρία θα δοθεί διάλεξη την Παρασκευή 9 Μαρτίου και ώρα 14.00μ.μ.-15.00μ.μ με θέμα: “Ενα ταξίδι στις Γεύσεις των Βυζαντινών”.

Από τις πληροφορίες που παρέχουν οι γραπτές πηγές, οι εικονογραφήσεις και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στην περίοδο που ονομάζουμε Βυζαντινή, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς διατρέφονταν.

Η μελέτη της καθημερινότητας του βυζαντινού ανθρώπου είναι  σήμερα ένα από τα γρήγορα αναπτυσσόμενα ερευνητικά πεδία των βυζαντινών σπουδών. Είναι ιδιαίτερα προκλητική για τους ειδικούς λόγω της πολυπλοκότητάς της αλλά και ενδιαφέρον θέμα για όλους μας. Οι πληροφορίες που διαθέτουμε, αν και φειδωλές, μας επιτρέπουν την ανασύνθεση του βασικού διαιτολογίου των βυζαντινών.

Τι επέλεγε, λοιπόν, για τη διατροφή του ο βυζαντινός; Πώς παρήγαγε ή προμηθευόταν τις πρώτες ύλες; Πώς τις διατηρούσε; Ποιες ήταν οι συνταγές και οι συνδυασμοί που προτιμούσε; Πώς έστρωνε το τραπέζι του; Πότε γευμάτιζε;

Για όλα αυτά θα μιλήσει η Αρχαιολόγος Λιάνα Σταρίδα οδηγώντας το κοινό σε ένα ταξίδι γεύσης, σε ένα κόσμο ξένο και μακρινό αλλά και οικείο αφού πολλά από τα φαγητά των βυζαντινών διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια θα προσφερθεί ένα μικρο Βυζαντινό γεύμα στους μαθητές με την επιμέλεια των συνταγών από την ανεξάρτητη ερευνήτρια της Ιστορίας της Διατροφής – πειραματική αρχαιολόγο Μαριάννα Καβρουλάκη.