Ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στο χώρο της Μεσογειακής Αρχαιολογίας ξεκινά σήμερα στη Φλωρεντία. Το 16ο SOMA (Συμπόσιο Μεσογειακής Αρχαιολογίας) είναι αφιερωμένο στις αρχαιολογικές εξελίξεις που έχουν συμβεί σε όλη τη Μεσόγειο αλλά και τη Μέση Ανατολή, περιλαμβάνοντας ενότητες για την Τυρρηνική Θάλασσα, τον αιγαιακό χώρο, την Ανατολία, την Εγγύς Ανατολή, την Αίγυπτο, την Μεσοποταμία και την Περσία. Χρονολογικά καλύπτει το διάστημα από τη Νεολιθική περίοδο μέχρι και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια. Όντας παγκόσμιο, πρόκειται γαι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαιολογικά συνέδρια που πραγματοποιούνται αυτήν την εποχή. Και ένα συνέδριο το οποίο όλοι μπορούν να παρακολουθήσουν.

Και εδώ η σύγχρονη τεχνολογία έχει βοηθήσει ώστε από την άνεση του σπιτιού μας να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε μέρος του συνεδρίου. Το Κέντρο Αρχαίων Μεσογειακών και Μεσανατολικών Σπουδών – CAMNES (με έδρα τη Φλωρεντία) έχει προνοήσει ώστε οι περισσότερες ενότητες να προβληθούν μέσω livestream από τον ιστότοπό του.

Το συνέδριο θα διαρκέσει τρεις ημέρες (μέχρι τις 3 Μαρτίου). Στο μεταξύ μπορείτε να συντονιστείτε στον ιστότοπο του CAMNES.