Ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Ένωσης της Νιγηρίας, Δρ Zacharys Gundu, δήλωσε χθες ότι η κλοπή έργων τέχνης είναι η τρίτη επικερδέστερη μορφή παράνομης δραστηριότητας, μετά την παράνομη διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Κατά τον Gundu, κύριοι υπαίτιοι της κλοπής νιγηριανών έργων τέχνης είναι Γερμανοί αρχαιολόγοι που επισκέφθηκαν τη χώρα για ερευνητικούς λόγους, όπως ισχυρίστηκαν.

«Αυτή τη στιγμή» συνεχίζει ο Gundu, «η αρχαιοκαπηλία και οι παράνομες ανασκαφές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις σε περιοχές όπως η Kwatarkwashi (Πολιτεία Zamfara), η Ife (Πολιτεία Osun) και άλλα τμήματα της κοιλάδας Nok (Πολιτεία Kaduna).

Γερμανοί αρχαιολόγοι που χρηματοδοτούνται από το Ινστιτούτο Έρευνας της Γερμανίας, σημειώνει ο Gundu, προωθούν «ανήθικες αρχαιολογικές μεθόδους στη χώρα».

Ο Gundu εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι μέλη του προσωπικού της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων (NCMM) ενθαρρύνουν την κλοπή πήλινων ειδωλίων της Nok στη Νιγηρία, προσθέτοντας ότι το 50% των έργων τέχνης που βρίσκονται σήμερα στα μουσεία της χώρας είναι πλαστά.

«Μέλη της Επιτροπής πούλησαν το 50% των εκθεμάτων των μουσείων. Αυτά που απέμειναν είναι ως επί το πλείστον πλαστά».

Κατηγόρησε τους Γερμανούς αρχαιολόγους και τους ντόπιους συνεργάτες τους πως «λάδωσαν» τοπικούς φορείς για να τους επιτραπεί η πρόσβαση σε χώρους όπου φυλάσσονται έργα τέχνης.

Nok ονομάζεται το χωριό στην Jos της Πολιτείας Πλατό, όπου το 1943 βρέθηκαν θραύσματα κεραμικών που αναπαριστούν κεφάλια ανθρώπων και ζώων.

Τότε στην περιοχή δεν υπήρχαν αρχαιολόγοι. Τις εργασίες συντήρησης είχαν αναλάβει ιστορικοί τέχνης. Τα ευρήματα δεν μπόρεσαν να χρονολογηθούν με ακρίβεια, εξαιτίας των καταστροφών που προκλήθηκαν από εργασίες εξόρυξης.

Τα πήλινα ειδώλια του πολιτισμού Nok είναι τα σημαντικότερα τεμκήρια ενός προ-αποικιακού πολιτισμού στην υποσαχάρια Αφρική.

Σύμφωνα με τον Gundu, η Ένωση είχε επανειλημμένως προειδοποιήσει το NCMM για τις αντιδεοντολογικές μεθόδους των Γερμανών αρχαιολόγων και των ντόπιων συνεργατών τους, αλλά ποτέ δεν έλαβε κάποια εγγύηση ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ο Gundu θεωρεί ότι οι Γερμανοί συμμετείχαν στον «πυρετό» των παράνομων ανασκαφών στην κοιλάδα Nok και καλεί τις νιγηριανές Αρχές να τους σταματήσουν προτού γίνει μεγαλύτερη ζημιά.

Καλεί επίσης το NCMM να ανταποκριθεί στις ευθύνες που έχει για την προστασία της νιγηριανής κληρονομιάς και των αρχαιοτήτων της χώρας και να σώσει τη Νιγηρία από την «αλαζονεία και τον πολιτιστικό ιμπεριαλισμό των Γερμανών». Έκανε επίσης έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να παρέχει τα απαραίτητα κονδύλια για τα τμήματα Αρχαιολογίας των τριών νιγηριανών πανεπιστημίων που εξακολουθούν να προσφέρουν αυτή την κατεύθυνση σπουδών.