6.266 τόμοι βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών του Αρχείου και της βιβλιοθήκης του αείμνηστου Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη έφτασαν στη Βικελαία Βιβλιοθήκη ως δωρεά από τα παιδιά του, Μαρία και Αλέξη-Λάμπρο Μπορμπουδάκη.
Σε ευχαριστήριο τους προς τους δωρητές, ο προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δημήτρης Σάββας και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας, Μανόλης Βασιλάκης αναφέρουν:
«Ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης το Δημοτικό Συμβουλίου Ηρακλείου με την υπ’ αριθμ. 40 ομόφωνη απόφασή του της 23.01.2012 ευχαρίστως αποδέχθηκε την δωρεά σας, την αποτελούμενη από 6.266 τόμους βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών, του Αρχείου και της βιβλιοθήκης του πατέρα σας, αείμνηστου Εφόρου Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κρήτης, Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη. Κατά την συζήτηση του θέματος ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας κ. Μανόλης Βασιλάκης επισήμανε τον μεγάλο αριθμό των τόμων, εφάμιλλο των δωρεών Βικέλα και Σεφέρη, και την ποικιλία των θεμάτων, που αναδεικνύουν την μεγάλη μόρφωση και το εύρος των ενδιαφερόντων του Εμμανουήλ Μπορμπουδάκη. Η σημαντική αυτή δωρεά σας, συμβάλλει σοβαρά στον περαιτέρω εμπλουτισμό των ήδη πολύτιμων Αρχείων της Β.Δ.Β».
Ο Ηρακλειώτης στην καταγωγή Εμμανουήλ Μπορμπουδάκης έφυγε από τη ζωή στα τέλη του 2010, σε ηλικία 78 ετών. Ως αρχαιολόγος, και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Έφορος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε πρωτοστατήσει σε αρχαιολογικές έρευνες. Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνονται η αποκάλυψη σε συνεργασία με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, της μεγαλύτερης βασιλικής της Κρήτης στη Γόρτυνα, στη ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης – την οποία ταύτισε με τον πραγματικό μεγάλο ναό του Αγίου Τίτου -, η αναστήλωση πολλών από τις εκκλησίες και τα μοναστήρια της Κρήτης καθώς και η αποκατάσταση σημαντικών τοιχογραφιών του 14ου και του 15ου αι. Θεωρείται, τέλος, ένας από τους πρωτεργάτες μελετητές της Κρητικής Σχολής που χαρακτήρισε τη μεταβυζαντινή αγιογραφία.